Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.11.02. 14:00

Egyetlen hajléktalan sem marad ellátás nélkül

Jelenleg a megyeszékhelyen 45–50 olyan otthontalan ember van, aki télen sem megy fedett szálláshelyre.

BM

Az Oltalom Szeretetszolgálat 350 ellátottról gondoskodik

Fotó: Sipeki Péter

A hajléktalanellátásban dolgozók életében meghatározó dátum november 1-je: ekkor kezdődik a krízisidőszak, amikor még nagyobb figyelmet kell fordítani a fedél nélkül élőkre, a koronavírus-járvány negyedik hulláma pedig pluszkihívások elé állítja a szociális területen dolgozókat. Dr. Szoboszlai Katalin, az országosan is elismert nyíregyházi civil szervezet, a Periféria Egyesület elnöke hangsúlyozta: állandó készenlétre és azonnali beavatkozásra van szükség, hogy a veszélyeztetett emberek szakszerű, gyors segítséget

kapjanak. A téli hónapokban arra törekednek, hogy lehetőleg mindenkit védett helyre szállítsanak.

A krízisautónk két szakemberrel napi 24 órában folyamatos készenlétben van, elsősegélydoboz, takaró, forró tea, ruha, élelmiszer van a kocsiban.

– A szintén éjjel-nappal hívható (42/504-618) regionális diszpécserszolgálat a bejelentések alapján indítja az autót. Munkatársaink a helyszínen tapasztaltak alapján megteszik a szükséges lépéseket a további ellátás érdekében, ami a települési önkormányzatok feladata – sorolta dr. Szoboszlai Katalin, s megjegyezte: jelenleg a megyeszékhelyen 45–50 olyan otthontalan ember van, aki télen sem megy fedett szálláshelyre, ők a szabad ég alatt élnek. Az erdőkben, elhagyott, romos épületekben húzzák meg magukat, de szociális munkásaik és önkénteseik naponta eljutnak hozzájuk is.

A Periféria Egyesület sikeresen pályázott, így végezhetnek prevenciós orvosi vizsgálatokat az Eötvös utcai épületükben. Egy másik sikeres pályázattal pedig négy otthon nélkül maradt embernek tudnak a lakhatáshoz támogatást adni. – Ők albérletben, jó körülmények között tölthetik a téli hónapokat, utcáról lakásba kerülnek – utal egy másik fontos lépésre dr. Szoboszlai Katalin.

Kibírják ezt is

Az utcán élő ügyfeleik tisztában vannak a koronavírus jelentette veszéllyel, őket is ellátják kézfertőtlenítővel, száj­maszkokkal.

– Nagyon kevesen betegedtek meg a korábbi járványhullámok alatt, s nem igazán éltek az oltás lehetőségével sem. Elutasították, mert úgy vélik, annyi mindent kibírtak már az utcán, kibírják ezt is – említette az okot az egyesület elnöke és megjegyezte: az utcán élők a legnehezebb esetek, fizikailag és mentálisan is ők vannak a legrosszabb helyzetben. Pluszkihívást jelent, hogy a Covid miatt az elmúlt másfél évben elmaradt a korábban megszokott addiktológiai és pszichiátriai kezelésük, ellátásuk, ezért tovább romlott az állapotuk.

A hajléktalanokat ellátó, segítő szervezet Nyíregyházán az Oltalom Szeretetszolgálat és Mátészalkán, Kisvárdán, Vásárosnaményban, Fehérgyarmaton is vannak olyan intézmények, amelyek szállást tudnak nyújtani a fedél nélkül maradt embereknek. Ennek azért is van jelentősége, mert így a lakóhelyhez legközelebb kaphatnak ellátást.

Felszabadítják a folyosókat

– A most kezdődő krízisidőszakban sem hagyunk ellátás nélkül senkit, ahogy az elmúlt egy évben sem maradt egyetlen hajléktalan sem ellátatlan, pedig ez emberfeletti munkát igényelt a munkatársainktól – utalt a mögöttünk hagyott időszakra a Magyarországi Evangélikus Egyház fenntartásában működő Oltalom Szeretetszolgálat intézményvezető-helyettese. Nagy Judittól megtudtuk: a legszigorúbb lezárás idején nem volt olyan idősek otthona, ahová pár napra elhelyezhettek volna fedél nélkül élőket.

– Magunkra maradtunk, de megoldottuk, s az akkor kialakított eljárásrenddel s tapasztalattal várjuk az előttünk álló hónapokat, bár nem tudjuk, milyen súlyos lesz a negyedik hullám. A Rákóczi utcai nappali melegedőt – amit átköltöztettek a Bokréta utcára, hogy az ellátottak egy helyen legyenek – krízisszállóként nyitottuk meg főként azok előtt, akik az utcáról kerültek be az intézményi ellátásba, erre most is lehetőség lesz. Az éjjeli menedékhelyen 130–140 embert tudtunk elhelyezni, de a nappali melegedőben is nyújtottunk éjszakai ellátást.

Most a csomagmegőrzőket pakoljuk át, hogy a folyosókat felszabadítva ott is letehessünk matracokat, ha a létszám jelentősen nőne.

– Tizenéve először most nem az éjjeli menedékhelyen működik majd a lábadozó, hanem a Rákóczi utcai telephelyünkön lévő régi rendelő helyén alakítjuk ezt ki, ott 10 embert tudunk elhelyezni. Izolálni is a Rákóczi utcán tudjuk az ellátottakat, tavaly is nekünk kellett ezt egyedül megoldani, és biztosítjuk az étkezést is, most naponta 120 embernek osztunk élelmet, ami akár felmehet 160-ig – sorolta Nagy Judit. A Rákóczi utcán intézkedtek arról, hogy az idősek otthonában élők és az átmeneti otthon lakói nem lehettek egy időben az udvaron, így védték a részlegeket. Ha kell, ez a szabály a negyedik hullám alatt is életbe léphet.

Magas lesz a kihasználtság

– Az átmeneti szállón, az éjjeli menedékhelyen, valamint a hajléktalanok otthonában lakók közül sokan kérték a vakcinát, ha erre igény van, segítjük a regisztrációt, s kérünk időpontot – említette Nagy Judit, s megjegyezte: szomorú tapasztalat, hogy sokan más településekről jöttek Nyíregyházára, így az ő ellátásukról is az Oltalom gondoskodik. Arra számítanak, hogy az éjjeli menedékben és a nappali melegedőben is magas lesz a kihasználtság, elküldeni pedig senkit nem fognak. A lakossági adományok nagy segítséget jelentenek, mert sokan egy szál ruhában kérnek és kapnak itt oltalmat, szállást és ételt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában