Szindbád

2021.11.19. 15:52

Kultúra és gasztronómia találkozása

Izgalmas programok, ízletes ételek: ezt nyújtja a Szindbád.

Fotó: DODO FERENC

– Sokba került és sokat is várunk tőle – nagyon röviden így jellemezte a Szindbád rendezvényteret a pénteki sajtótájékoztatón dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, aki úgy fogalmazott: nagyon fontos, hogy jól működjön az éttermet, kávézót, színháztörténeti múzeumot és 3D-s mozit is magába foglaló komplexum, amit 950 millió forintért újítottak fel. – A kulturális negyed közepén áll, és hamarosan konkurenciát kap, hiszen a közelben épül az egyháztörténeti múzeum. Lényeges, hogy a benne működő vendéglátóegységek és a színház együttműködjenek, hiszen ez vendégeket hozhat az étteremnek, s nézőket a teátrumnak. Telt házas estéket kívánok mindenkinek – tette hozzá a polgármester, s megköszönte azok munkáját, akik hozzájárultak az épület megújulásához.

Jegyek, kedvezmények

– Gyönyörű lett a Szindbád, a város egyik ékszerdoboza, öröm működtetni – ezt mondta Kirják Róbert, a Móricz Zsigmond Színház igazgatója, s felelevenítette az elmúlt időszak eseményeit. – Áprilisban ideköltözött a szervező- és jegyiroda, aminek azért örültek a nézőink különösen, mert itt kényelmesebben parkolhatnak, mint ahogy korábban, az Országzászló tér környékén tehették. Májusban megnyílt az étterem és a kávézó, augusztusban pedig a pódiumszínpadot is átadtuk, és egyre szorosabbra fűztük az együttműködést az étterem és a színház között. Ennek egyik kézzelfogható eredménye, hogy a szilveszteri gálánkra kombinált jegyeket árusítunk, a bérleteseink pedig tíz százalékos kedvezményt kapnak, ha itt ebédelnek, vacsoráznak, és azok is élhetnek ezzel a lehetőséggel, akik előadás után ülnek be az étterembe. Ez egy extra szolgáltatás, és bízom benne, hogy sokan veszik majd igénybe – mondta az igazgató, aki a színháztörténeti múzeumról is beszélt.

Lehetünk császárok és dámák

– Amikor megálmodtuk, az volt a célunk, hogy valódi turisztikai attrakciót hozzunk létre, s hogy a kibővült funkciók minél rövidebb idő alatt beépüljenek a köztudatba. A múzeum egyik ikonikus eleme a világító, forgó glóbusz, amelyhez korona, tükör, tőr, hajó, kehely és két színházi maszk is kapcsolódik: a szerkezet Shakespeare Globe színházára utal. A színháztörténeti relikviák között megtaláljuk a Rómeó és Júlia, a Kaméliás hölgy és a Szindbád maszk­jait, jelmezeit, a virtuális szemüveg segítségével pedig mindenki kipróbálhatja, milyen is a világot jelentő deszkákon állni. Nagyon népszerű az öltöztetőtükör: az átváltozásra vágyó látogató lefotóztathatja magát római császárként, vagy gazdag arisztokrataként is, ha pedig színházi díszletben szeretné látni magát, akár a híres veronai erkély előtt is készülhet róla kép. A 3D-s mozi irodalom- és történelemóra is egyben: a filmből nemcsak az derül ki, hogyan alakult át a színház világa az elmúlt több mint kétezer év alatt, de egy-egy korszak társadalmi, kulturális és vallási viszonyaira is fény derül. A narrátor a színház népszerű művésze, Horváth László Attila, aki Szindbádként vezeti végig a nézőket az időutazás négy korszakán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában