Kelet-retró

2021.11.30. 16:00

Sörgyár Vásárosnaményban, álomfürdő Sóstón

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

1971. november 30., kedd

Vasárnaptól már az új, Jókai téri buszpályaudvarról indulnak a távolsági autóbuszok. Az állomás vezetője a diszpécserszobából ad indulási engedélyt az autóbuszoknak.

1991. november 30., szombat

Sörgyár épülhet Vásárosnaményban

Német befektetők a magyar, az ukrán és a román piacra termelő sör- és üdítőitalgyárat telepítenének Vásárosnamény határába. A munkahelyteremtő beruházások lehetőségeit taglalva merült fel néhány hónappal ezelőtt, hogy Vásárosnamény és Olcsva vidéke földtani, vízrajzi adottságainál fogva is alkalmas egy sörgyár felépítésére. A két önkormányzat megbízott két, a sör- és üdítőital-gyártásban nemzetközi tekintélynek örvendő céget, hogy készítsenek vázlattervet a beruházásra.

A terv elkészült, eszerint: első lépcsőben felépíthető egy évi 250 ezer hektoliter sör és 100 ezer hektoliter üdítőital kapacitású üzem. A piaci kilátások: Magyarország jelenleg évi 800 ezer hektoliterrel Európa egyik legnagyobb sörimportálója, ebből a mennyiségből bőven van mit kiváltani, különösen, ha figyelembe vesszük az egyik rivális műszaki színvonalát, s az emiatt várható visszaesést.

Nagy lehetőségek rejlenek a közeljövőben megnyíló ukrán, majd a későbbiekben mégiscsak liberalizálódó román piacon. A beruházáshoz 40-45 millió márka szükséges, egy modern technológia mellett, alapkapacitáson termelve 120 ember dolgozhatna ott.

Tizenkét tantermes gimnázium épül Csengerben.

2001. november 30., péntek

Álomfürdő épül Sóstógyógyfürdőn?

Még csak álom, ám ha valóra válik, minden képzeletet felül múl a sóstói gyógy-, termál- és wellnessfürdő.

Tegnap délelőtt megalakult a gazdasági társaság, mely arra hivatott, hogy Sóstót még vonzóbbá tegye a turisták számára, s hogy a városlakóknak egész évben szórakozási lehetőségeket nyújtson. A Városüzemeltetési Kht., a Yuli Ofer csoport és az Épker Kft. alkotta társaság a Széchenyi Terv forrásait szeretné felhasználni a beruházás kivitelezéséhez, mely legkorábban a következő év májusában indulhat.

Rabóczki László, az Épker Kft. ügyvezetője Európa harmincöt fürdőjét látogatta meg, s leste el a legérdekesebb megoldásokat. Azt tapasztalta, az emberek inkább az egészséges életmódra ügyelnek, mintsem orvoshoz járnának, ezt a szemléletet szeretné Nyíregyházán is meghonosítani. Ezt szolgálja majd a fürdő, amely ha megvalósul, a pihenni vágyók paradicsoma lesz. Szaunavilág, klímakamra, szökőkutak és pihenősziget várja majd a vendégeket, kicsiket és nagyokat. Előbbiek szórakozásáról csúszdák, sodrópatak és barlangrendszer gondoskodik, a szörfmedence pedig, mely eddig csupán Európa egyetlen fürdőjét gazdagította, minden látogató számára kuriózum lesz.

Az energiacölöpökre épített, geotermikus energiát használó épületkomplexumban ezer négyzetméternyi vízfelület vár a vendégekre, akik – ha mindez nem lenne elég – vásárlással is elüthetik az idejüket, és a szórakozásukról is gondoskodik a ház. A beruházók azt ígérik, mindenki számára elérhetőek lesznek a világszínvonalú szolgáltatások, melyek elsősorban a pihenést és regenerálódást szolgálják majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában