VOKE

2021.12.04. 12:42

Akit a modell bája megfogott

A Mikulás is ellátogatott a VOKE Vasutas Művelődési Ház és Könyvtárba.

Fotó: DODO FERENC

Vasútmodellekből rendeztek kiállítást szombaton és vasárnap a nyíregyházi VOKE Vasutas Művelődési Ház és Könyvtárban.

Ajándékozás

– Hagyományos esemény ez nálunk – mondta lapunknak Cservenák László, az intézmény vezetője. – Tavaly a pandémia miatt sajnos elmaradt, de idén engedélyt kaptunk rá. Éltünk az alkalommal, és elcsábítottuk szombaton a Mikulást is, aki egy kedves műsor keretében megajándékozta a gyerekeket, akiket adventi foglalkozással is vártunk.

Cservenák László elárulta, elsősorban vasutas családokat invitáltak, de miután az eseménynek hamar híre ment a városban, az ajándékozásra is mindenkit szeretettel fogadtak.

A vasút tette naggyá

– Nyíregyházát másfél évszázada a vasút tette naggyá – mutatott rá avató beszédében dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő. – A Debrecent Ungvárral összekötő vasútvonal 1858-ban érte el a régiónkat. Ekkor Nagykálló volt a megyeszékhely és a Kállayak nem szerették volna, hogy a birtokaikon menjen át a vasút. Ezért Nyíregyháza felé építették meg a sínpárt a verandás állomással együtt. Az elkövetkező években a város gazdasági szerepe fokozatosan erősödött, egyre többen telepedtek le Nyíregyházán, amely 1867-ben megyeszékhellyé vált. Most azonban nem emiatt vagyunk itt, hanem azért, hogy a gyerekek és a lélekben még szintén fiatal szüleik gyönyörködjenek ezekben a méretarányos modellekben a 35 méter hosszú terepasztalon.

A miskolci vasútmodellezők modellcsodáinak egyik nagyon lelkes rajongója a négyéves Harakály Botond volt, aki édesapjával jött a kiállításra.

– Vasutas leszek – jelentette ki a fiatalember rendkívül komoly arccal, így a kijelentés igazához szemernyi kétség sem fér. – Sok vonatom van otthon, még olyan elektromos is, ami elemmel meg távirányítóval működik.

– Csak a vonatok érdeklik, ha katonásat játszunk, akkor is a mozdonyból ugrik ki, nem a repülőből. December 6-án lesz a születésnapja, arra is mozdonyt kért – teszi hozzá Harakály Henrik, Botond édesapja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában