Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.12.02. 11:30

Drágább lesz idén a karácsonyfa

A legnépszerűbb fenyőfajta, a Nordmann ára méterenként 7000-8000 forint is lehet.

VNA

December első hetétől már árulják a fenyőfákat

Fotó: MW-archív

A jövő héten a vágott fenyőt már a legtöbb helyen be lehet szerezni. Régebben az illatos luc volt a legnépszerűbb, napjainkban alig választják, helyette a Nordmann-fenyő lett

a sláger.

Elsősorban a szállítási és a munkabérköltségek növekedése miatt lesz drágább az idén a karácsonyfa, akár 10-20 százalékos áremelkedésre is lehet számítani – adta hírül közleményében a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete. A fenyőárak sokakat érintenek, Magyarországon évente 1,8-2 millió karácsonyfát vásárolnak az emberek. A szervezet szerint 500-600 ezer darab import Nordmann-fenyő érkezik hazánkba, nagyrészt Dániából, ugyanakkor az évek óta egyre erősödő kereslet miatt az elmúlt 10 évben a magyar gazdálkodók is sokat telepítettek belőle, így az idén a hazai termelőktől is beszerezhető a népszerű fenyőfajta. A szervezet felhívta a figyelmet a műfenyőkre is, amelyek zömében Kínából érkeznek, így rendkívül nagy az ökológiai lábnyomuk. A műanyag változatokat ráadásul legalább 20 évig kellene használni ahhoz, hogy valóban környezetkímélő alternatíva legyen – miközben a tapasztalatok szerint általában 5-6 év alatt leselejtezik ezeket.

Változott a trend

– Sajnos a szállítmányozási költségek emelkedése miatt elkerülhetetlen, hogy az idén emelkedjen a fenyő ára is – erősítette meg lapunknak Fedlár Csaba, a nyíregyházi Oázis Kertészet üzletvezetője.

– Erre az áremelkedésre a vágott, valamint töves fenyőknél is számítaniuk kell a vásárlóknak.

Aki élő örökzöldet szeretne, az akár már most is beszerezheti, hiszen ezek máris elérhetőek a kertészetekben.

– Tapasztalataim szerint a vágott fenyőfát minden évben a vásárlói igényekhez igazodva kezdik el árusítani, néhány helyen már lehet is kapni, hozzánk a jövő héten érkeznek. A vágott fenyők értékesítése jellemzően december első hetében kezdődik el.

Az üzletvezető arról is beszélt, hogy nagy változás történt a legnépszerűbb fenyőfajták rangsorában. Míg korábban a karácsonyi hangulatot megalapozó illatos lucfenyőt keresték a legtöbben, napjainkra a Nordmann lett a sláger. Bár ettől a fajtától nem lengi be a házat a fenyőillat, a legtöbben mégis ezt választják, mert tűlevelei kevésbé szúrnak és így egyszerűbb a díszítése, valamint nem „öltözik le” olyan hamar a meleg lakásban, mint társai.

A méret is számít

– Méret szerint a 150-170 centiméteres fák a legnépszerűbbek, általában maximum két méter magas fenyőket keresnek nálunk a vásárlók – fűzte hozzá Fedlár Csaba. – Persze itt is vannak kivételek, és mindig találkozunk vevőkkel, akik olyan nagy fenyőre vágynak, amekkora csak elfér a házban, így a 200-220 centiméteres fák is rendre gazdára találnak.

– Még korainak tartom, hogy megvásároljuk az idei fát, tavaly is a karácsony előtti héten szereztük be, hogy minél tovább friss maradjon – mondta el Nádasi Krisztina, aki ragaszkodik ahhoz, hogy minden évben valódi fenyővel ünnepeljék a karácsonyt. – Természetesen a legutolsó pillanatra sem szeretnénk hagyni, mert néhány évvel ezelőtt csak szenteste előtt két nappal kaptunk észbe, és akkor már nem tudtunk nagyon válogatni, végül egy olyan fát hoztunk el, ami alig fért el a neki szánt helyen. Még egyszer nem szeretnénk így járni.

– Édesanyámnak műfenyője van, és bár egyszer-kétszer én is elgondolkodtam ezen a lehetőségen, végül mindig elvetettem – tette hozzá olvasónk.

– Egy jó minőségű műfenyő is lehet szép a tömött és élénk színű ágaival, de valahogy mégsem ugyanazt az érzést váltja ki belőlem, mint az igazi. Azt, hogy milyen fajtát szoktunk venni, nem tudom megmondani, mert soha nem figyeltem: mindig csak kiválasztottuk azt a fát, amelyik a legjobban megtetszett.


Méterenként és darabra

A Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete szerint az import Nordmann-fenyő ára az árfolyamváltozás miatt akár 20 százalékkal is drágulhat, méterenkénti ára így elérheti a 7000-8000 forintot. Az idei karácsonyi szezonban a lucfenyőért méterenként 4000-5000, az ezüstfenyőért pedig 5000-6000 forintot kérnek majd, de egyre több helyen találkozhatunk darabárakkal is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában