E-MOBILITÁS

2021.12.30. 20:00

Töltőállomások interaktív térképen

Az elektromos töltőberendezések számának növekedése immár évek óta országszerte töretlen.

km

Forrás: illusztráció / nyiregyhaza.hu

Megjelent a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legfrissebb negyedéves statisztikai jelentése a hazai e-mobilitásról. A hivatal adatai szerint 45 százalékkal nőtt a nyilvánosan elérhető elektromos töltőberendezések száma a második negyedév végére az előző év azonos időszakához képest. Áprilistól június végéig összesen 2248 MWh áramot töltöttünk autóinkba nyilvános elektromos töltőállomásokon. 


Csak engedéllyel 


Hazánkban nyilvános elektromos töltőberendezést a MEKH révén kiadott engedély birtokában lehet üzemeltetni. A hivatal nyilvántartásai és az engedélyesek adatszolgáltatása alapján 2021 második negyedévének végén 1 627 darab nyilvános, engedélyköteles tevékenység keretében üzemeltetett töltőberendezés volt Magyarországon. Ezek a töltőállomások mostantól interaktív térkép formájában is megtekinthetők a MEKH oldalán (terkep.mekh.hu/elektromobilitas). 


A hivatal beszámolója azt mutatja, hogy a töltőberendezések számának növekedése töretlen, a második negyedév során két megye kivételével (Tolna és Vas) mindenhol bővülés figyelhető meg. A legnagyobb növekedés Békés és Veszprém megyében volt (33 és 32 százalék). A darabszámok tekintetében továbbra is Budapest vezet 596 darab berendezéssel, majd ezt követi Pest megye 192 darab töltővel. Tolna és Nógrád megyében található a legkevesebb töltő (12-12 darab). Szabolcs-Szatmár-Beregben 2020 második negyedévében 23, az idei esztendő első negyedévében 38, a második negyedévben pedig 43 elektromos töltőberendezést regisztráltak. 


Egyre több a zöld rendszám 


A tisztán elektromos gépjárművek (5E kategória) száma az előző negyedévhez képest 20 százalékkal nőtt, míg a zöld rendszámmal ellátott gépkocsik 22 százalékos növekedést értek el az ominózus negyedévben. 


A berendezések és az elektromos gépjárművek darabszámának bővülésével az egyenáramú (DC) és a váltóáramú (AC) töltések száma, valamint a töltésre fordított energia mennyisége is jelentős növekedést mutat az előző negyedévi adatokhoz képest. Az idei év második negyedévében 2248 MWh-nyi villamos energiát töltöttek az autósok a nyilvános elektromos töltőállomásokon, AC és DC töltést is beleszámítva. Ez 68,2 százalékkal több, mint 2020 azonos negyedévében, és 22,6 százalékkal több az előző negyedévhez viszonyítva. A háztartási és egyéb nem nyilvános töltésnél elfogyasztott energiamennyiség nem szerepel a beszámolóban. 


A villanyautosok.hu honlapon olyan térképet tettek közzé, amely a honi elektromosautó-töltőállomásokat veszi górcső alá. Megjegyezték, hogy mivel mindig vannak olyan töltők, amelyek éppen nem működnek, ezért mindenképpen rá kell kattintani a töltőt szimbolizáló jelzőre a részletekért. 


Aki ilyen autóval közlekedik, hasznos lehet számára néhány adatbázis: 


TöltőPont – A Mobiliti töltőindító alkalmazása. Az autópályák mentén található Mobiliti töltőszigetek csak ezzel az applikációval vagy az applikáción keresztül igényelhető kártyával indíthatók. 


Plugshare.com – Ez az adatbázis nemcsak a kereskedelmi töltőpontokat tartalmazza, de a villanyautósok által megosztott saját töltőket is. A mobilos applikáció kezelőfelülete kiváló, és a villanyautósoknak köszönhetően egyre jobb a hazai adatok frissessége is. 


ChargeMap.com – Nyugat-Európa egyes országaiban népszerű adatbázis és telefonos applikáció, amivel nemcsak megkeresni tudjuk a töltőket, de az is jelölhető, ha egy töltőt éppen használunk. 


OpenChargeMap.com – Ehhez is tartozik telefonos alkalmazás, de mivel az adatbázisuk bárki számára egy alkalmazásprogramozási felületen keresztül elérhető, akár egyedi telefonos alkalmazás is készíthető az adatok keresésére és megjelenítésére. 

 

A főváros a listavezető


Budapesten értékesítik a szolgáltatók a legtöbb villamos energiát AC berendezéseken. Ezt követi Pest, majd Fejér megye. DC töltési energia esetében Pest megyében volt a legnagyobb a villamosenergia-értékesítés, majd a sorban Budapest következik. Baranya megyében kismértékű csökkenés figyelhető meg, de az összes többi megyében – így Szabolcs-Szatmár-Beregben is – növekedés tapasztalható. 
 

Címkék#e-autó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában