Szabolcs-Szatmár-Bereg

2022.05.25. 07:00

Erőt demonstrált az agrárium

Országosan közel kétszer annyian támogatták a Magosz listáját, mint 2017-ben.

TG

Fotó: Sipeki Péter

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara május 20-án tartotta a kamarai választásokat, amelyen kimagaslóan sokan, mintegy 79 ezren adták le voksukat. A részvétel közel kétszer akkora volt, mint a legutóbbi, 2017. évi kamarai választásokon, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) és 17 szövetségese minden eddiginél nagyobb felhatalmazást kapott az elkezdett munka folytatására. 

Negyvenkét helyszínen 

A megyei küldöttgyűlési küldöttlistákra szavaztak múlt pénteken a kamarai tagok, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye listájának első helyén a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke, Rácz Imre állt. Szavazni országszerte 361, megyénkben 42 szavazási körzetközpontban lehetett. A szavazásra jogosult kamarai tagok közül 79 ezren járultak az urnákhoz Magyarországon. A 18,5 százalékos részvételi arány az Európai Unióban egyedülállóan magas, más országokban agrárkamarai választásokon jellemzően csak néhány százalék körüli a részvétel. 
A választások eredményének hivatalos, hétfői megállapítását követően, június 13–17. között tartják majd meg a megyei alakuló küldöttgyűléseket, melyeken a küldöttek megszavazzák a megyei elnököket. Az országos alakuló küldöttgyűlést pedig 2022. július 7-én tartja az agrárkamara. 
Hazánkban egy egységes, az agrár- és élelmiszer-gazdaság, illetve a vidékfejlesztés valamennyi szereplőjét összefogó agrárgazdasági kamara működik, az összes jelentős ágazati szakmai szervezettel szoros kapcsolatban. A NAK megkerülhetetlen társadalmi, gazdasági és piaci tényező, a kamarai választásokon az eddig elvégzett eredményeket is elismerték a voksukat leadó tagok. 
– A választáson országosan 79 ezren, megyénkben közel 12 ezren tették le voksukat a magyar agrárium, élelmiszeripar jövője mellett – értékelte az eredményeket lapunknak Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke, aki újabb ötéves ciklusát hivatalosan abban az esetben kezdheti meg, ha a megyei küldöttek a június eleji küldöttgyűlésén elnöknek megszavazzák.

Megvalósíthatatlan elvárások 

– A mostani választásokon demonstrált erő révén a kamara a jövőben még hatékonyabban tudja képviselni az agrárium és a gazdálkodók érdekeit – fogalmazott Rácz Imre, aki három területen szeretne előrelépést, ezek pedig a brüsszeli „zöldlobbi” térnyerésének megállítása, a munkaerő-igényes ágazatok helyzete és az öntözés. 
– Azt látjuk, hogy azok az elvárások, melyeket az uniós mezőgazdasági döntéshozók „le akarnak nyomni a torkunkon”, gyakorlatilag megvalósíthatatlanok, vagy ha valamilyen csoda folytán sikerülne azokat a gyakorlatba ültetni, az a magyar mezőgazda versenyképességét veszélyeztetné. Ezen a területen szeretné a kamara a hazai gazdák érdekeit szem előtt tartani – tette hozzá Rácz Imre. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint a kézimunkaerő-igényes ágazatok, mint a burgonya- vagy a dinnyetermesztés, a munkaerőhiány miatt komoly bajban vannak. 
– Sajnos alig-alig találni a nyári betakarításkor megfelelő munkaerőt. A közmunkaprogramból igyekszünk embereket „áthozni” az agráriumba, ám valamiért ez sem működik igazán, de itt nem feltétlenül a rendszer a hibás, hanem az, hogy sokan nem is akarnak dolgozni – mutatott rá a problémára Rácz Imre, aki úgy véli, ebben a kérdésben a gépesítés és a robotika hozhat megoldást. – A felszíni vizek optimális hasznosítása, a vízbázis javítása érdekében elkezdődött egy 2,8 milliárd forint összértékű tervezési folyamat, mely a megvalósítás után az öntözési gondokat orvosolhatja – tekintett előre a megyei elnök. 
 

A öntözés helyzetén is javítani kell
Illusztráció: KM-Archív

A magyar gazdálkodók érdekeit fogjuk védeni Rácz Imre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában