Agrometeorológia

2022.08.12. 14:00

Csupán elvétve hullott néhány tized milliméternyi eső - szenvednek a növények

A július végi enyhülés és csapadék átmeneti javulást jelentett csupán a vízellátottságban, az elmúlt héten visszatértek a forró napok, újabb csapadék nélkül.

Fotó: Shutterstock

Augusztus első hetének 24-25 fokos középhőmérséklete mintegy 2°C-kal haladta meg az 1991-2020-as átlagot. Kezdetben az átvonult hidegfront nyomán térségünkbe érkezett hűvösebb levegő határozta meg időjárásunkat, ám a korábbi értékekhez képest frissítőnek ható 23-28°C-os nappali felmelegedést hamarosan újabb hőhullám követte. A hét második felében mindenütt 30°C fölött alakult a napi maximum, a hőség pénteken és szombaton 33-35 fok közötti csúcsokkal tetőzött.

Vasárnapra ismét 30°C alá esett vissza a csúcshőmérséklet, míg a hajnali értékek mindvégig a sokéves átlagnak megfelelő 13-18°C-os tartományban szóródtak. A meleg idő és a hét vége felé ismét sokfelé élénkülő légmozgás hatására a párolgási ráta növekedett, a kezdeti 1-2 mm-ről a legmelegebb napokon 4-5 mm-ig, mely naponta szám szerint ugyanennyi liter vízveszteséget jelentett minden egyes négyzetméteren. Könnyen kiszámítható, hogy még az alacsonyabb értékekkel kalkulálva sem maradhatott a talajban sok a július végi – területi átlagban 15mm körüli – csapadékból, így a legtöbb helyen tovább szenvednek a szárazságtól a nem öntözött kultúrnövények, valamint a természetes vegetáció is.

 

Mivel a felszíni talajrétegek kedvezőbb nedvességi állapota viszonylag rövid ideig állt fenn, komolyabb kelési hullámmal nem kell számolni a gyomok tekintetében, mint ahogyan a legtöbb gombás és baktériumos növényi kórokozó fertőzőképessége is minimális maradt. A lisztharmatfélék azonban több kultúrában intenzíven terjednek, valamint a gyümölcsösökben a termésfertőző monília gomba kórképei mutatkoznak gyakrabban. A száraz időben az atkafélék, gyümölcsmolyok és több poloskafaj szaporodása gyorsult fel, s mivel kártételük számottevő, az ezek elleni védekezésre érdemes nagyobb gondot fordítani.

Az időszakban számottevő csapadék már alig fordult elő Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén, a hét végén kialakuló záporokból csupán elvétve hullott néhány tized milliméternyi eső. Az öntözés és a nedvességmegőrző technológiák alkalmazása a továbbiakban is kritikus tényező marad a terméskilátások szempontjából a legtöbb állományban. Csapadékra van ugyan kilátás az elkövetkező időszakban, de annak lokális jellege és heterogén területi eloszlása nem kecsegtet a súlyos aszály térségi léptékű mérséklődésével. Előreláthatólag marad a megszokottnál magasabb hőmérséklet, újabb hőség- és akár forró napok sorozatával.

 


Debreceni Egyetem – MÉK,
Precíziós Növénytermesztési K+F Szolgáltató Központ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában