Kelet-retró

2022.08.18. 08:00

Szükség volt a gumibotra a nyíregyházi meccsen

Akadozik nyíregyházi a víztorony építése, megdolgoztatta a Tisza a hidászkatonákat Vásárosnaménynál. Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Illusztráció: Shutterstock

1962. augusztus 18., szombat

Miért akadozik nyíregyházi a víztorony építése? Gondoskodnak a lakók élet- és vagyonbiztonságáról

A legkülönbözőbb hírek kelnek szárnyra Nyíregyházán a víztorony megrekedt építéséről. Egyesek aggódnak a munkák szünetelése miatt, mások valótlan, ijesztő dolgokat állítanak a környék lakóházainak hamarosan bekövetkező összeomlásáról. Munkatársunk felkereste Herczeg Andrást, Nyíregyháza Városi Tanács titkárát, hogy ismertesse a víztorony építésnél előállott valóságos helyzetet. 

- Nyíregyháza közművesítése és vízellátása ma még igen kezdetleges, a megépülő víztorony tudja csak kielégíteni a korszerű igényeket - mondotta. - Ezért városrendezési tervünkben új víztorony építése szerepel a Kígyó utca és a Kalinin utca térségében. Ez a város legmagasabban fekvő része, de távlati tervünk is indokolja, hogy itt építsük fel a 800 köbméter űrtartalmú tornyot: a kialakítandó déli alközpont lakóházait és ipari létesítményeit csak így tudjuk ellátni vízzel. Többek között innen kapja majd a nélkülözhetetlen vizet az új konzervgyár is. 

- Az alapozási munkák során 111 darab, tíz méter hosszú vasbeton cölöpöt kell a földbe verni. Váratlanul ért bennünket, hogy néhány cölöp földbe juttatása után, az erős földrezgés következtében néhány nagyon régi, meggyengült háznál repedezni kezdtek a falak. Nyomban bizottságot küldtünk a területre, amely alapos mérésekkel kimutatta, melyik épület van veszélyben. A Tompa utca 5., 7., 9., a Kígyó utca 13., 15., 18., a Csipke utca 34, és a Kalinin utca 47, számú ház egy része érezheti meg láthatóan a cölöpölést. Ezért úgy határoztunk, az említett házak lakóinak élet- és vagyonbiztonságáról gondoskodunk: az alapozás idejére az igényeknek megfelelően ideiglenes lakásokat bocsátunk rendelkezésükre. 

- Most áll az építés, mert az említett lakók nem hajlandók elfoglalni az ideiglenes lakásokat, holott a szükséglakások a jelenlegieknél sokkal jobbak, nagyrészt összkomfortosak. Új lakást akarnak a lakók, végleges kiutalással. Hiába magyarázzuk, hogy ez lehetetlen, hiszen előre még nem lehet tudni, hány lakás válik használhatatlanná a víztorony környéken. Számításunk szerint a szóban forgó 15 család nagy része visszaköltözhet egy, másfél hónap után. 

- Türelemmel, emberségesen igyekszünk megoldani a problémát. De az idő már nagyon sürget bennünket: másfél hónapos kiesés van eddig az építkezésnél. Újból kérjük a lakókat, vegyék figyelembe, hogy 800 nyíregyházi ember jövő nyári munkába állítása függ a víztorony átadásától. Mi biztosítunk mindenkit, amennyiben jelenlegi lakása összeomlik, vagy a cölöpölés utáni helyreállítása nem kifizetődő, úgy részükre jogigényüknek megfelelően végleges lakást utalunk ki.

1982. augusztus 18., szerda

Ugyancsak megdolgoztatta a Tisza a hidászkatonákat Vásárosnaménynál

Lassan véget ér a két hónapos kellemetlenség, amíg a Tisza hídjának új alapokat készítettek a parton, kijavították a hibákat. Addig pontonhídon zajlott a közlekedés - szervezetten, kevés várakozással. A sokévi átlag alapján ilyenkor ingadozik a legkevesebbet a Tiszán a vízállás, azonban a sok gyors eső az idén megmutatta, hogy érdemes volt egyszerre négy lejárót építeni, mert többször át kellett szerelni a pontonhidat. Szerencsére ez sem okozott néhány órás várakozásnál többet.

 

1992. augusztus 18., kedd

Szükség volt a gumibotra a nyíregyházi meccsen

"Gyertek, ott vernek valakit!" - hallottam a hátam mögül, mire elértem a szektor lejáratához, már én is szemtanúja lehettem a csihi-puhinak. Rendőrök és civilek, gumibot és lila-fehér zászló, ordítozás és káromkodás villant ki és hallatszott a nagy porfelhőből. Hogy mégis mi történt a szombati NYVSC-Újpest NB I-es labdarúgó-mérkőzés után, azt Tolnai József rendőr alezredestől, a nyíregyházi kapitányság közrendvédelmi osztályának vezetőjétől kérdeztük meg. 

- A találkozó alatt különösebb rendbontás nem történt. A meccs vége felé kellett a kutyás rendőröket a nyíregyházi „B” közép elé elé küldeni, mert kis híján betörték a kerítést. A bírói sípszó után azonban a két szurkolótábor összeszólalkozott, egy újpesti lefejelt egy hazai drukkert, és a tömegverekedés megakadályozása végett kellett beavatkoznunk. 

- Elég erélyes közbelépés lehetett, ugyanis több felháborodott telefont kaptunk, miszerint a rendőrök agyba-főbe verték a szurkolókat, sőt egyesek tudni vélik, többen kórházba is kerültek. 

- Hat embert állítottunk elő, közülük egy volt nyíregyházi. Két újpestin látszódtak gumibot okozta sérülések, de nem szorultak orvosi ellátásra. Két szurkolóról tudok, akit az ügyeletre szállítottak, de a megfelelő kezelés után elhagyhatták a kórházat. 

- Nem lehetett volna tettlegesség nélkül megoldani a rendreutasítást? Egyáltalán milyen esetekben használhatnak gumibotot a rend őrei? 

- Garázdaság, verekedés megszüntetésénél vehetik igénybe a gumibotot a rendőrök. Sajnos a mérkőzés után mindkettő fennállt, így használatuk jogos volt. Még a vendégszurkolók elutazása előtt az állomáson is majdnem összetűzésbe került a két tábor - a nyíregyháziak kutyákkal „felfegyverkezve” vonultak ki az újpestiek búcsúztatására -, ám a mi jelenlétünk megakadályozta az újabb verekedést. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában