Kelet-retró

2022.08.19. 08:00

Új híd a Szamoson

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Illusztráció: Shutterstock

1972. augusztus 19., szombat

Nyolcvan hektár, nyolcszázezer négyzetméter, háromezer lakás, tizenkétezer ember - a nyíregyházi „Északi” maga egy Leninváros

1982. augusztus 19., csütörtök

Nyíregyháza-Újváros építési területén gombamódra nőnek ki az újabbnál újabb lakóházak

Új híd a Szamoson 

Új híddal gyarapodott megyénk augusztus 18-án: Tunyogmatolcs határában átadták a Szamos új hídját. A szerda délelőtt megtartott hídavató ünnepségen összegyűlt a kis szatmári község apraja-nagyja, hogy tanúja legyen a nagy pillanatnak, amikor megindul a forgalom a hídon. Eddig Tunyogmatolcs és Fehérgyarmat között közös vasúti és közúti hídon haladt a forgalom, ami rengeteg nehézséget okozott a járművezetőknek. A hídon ugyanis a vonatok miatt a közúti forgalom naponta több mint 6 órát szünetelt, tetemes időkiesést okozva az utazóknak. 

Az új közúti híd a Holt-Szamoson és az élő Szamoson ível át, az előbbi hossza 73 méter, míg az utóbbi híd több mint háromszáz méteres, szélessége pedig eléri a 11 métert. A 7 méter széles, új nyomvonalon haladó autóút, mely Fehérgyarmat és Tunyogmatolcs között húzódik, 6,1 kilométer hosszú. Jellemző a munkák nagyságára, hogy a kivitelezők csaknem 200 ezer köbméter földet mozgattak meg, s mintegy 6 ezer köbméter terméskövet, majdnem 15 ezer köbméter betont, több ezer méter hosszúságú acélcső és vasbeton cölöpöt építettek a hídba, illetve az útba. 

Az új híd tervezője az UVATERV, generálkivitelezője pedig a Nyíregyházi Közúti Építő Vállalat kollektívája volt. Az építési munkálatok során a híd szerkezeti darabjait a Ganz-MÁVAG gyáraiból szállították elemenként, s a helyszínen szerelték össze. A fent említett három kollektíván kívül részt vett még az új létesítmény kivitelezésében az Országos Szakipari Vállalat, a Hídépítő Vállalat, a TITÁSZ, valamint a SZAVICSAV gárdája is. 

Az avatás utáni első átkelés az új hídon

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában