Nyíregyháza

2022.10.23. 15:30

Csendes járvány

A rövidlátás napjaink egyik leggyakoribb szemproblémája.

Fotó: Kanalas Ottilia

– Nemrégen voltam egy szakmai összejövetelen, ahol a téma a rövidlátás (miópia) volt. Ázsiában a lakosság 50-60 százaléka rövidlátó, de az egész világon rohamosan növekszik a miópia előfordulása. Már a 2000-es évek elején az európai népesség 21 százalékát érintette a probléma, s ez a szám az elmúlt 20 év alatt 34,5 százalékra emelkedett. A kutatások szerint a közelre tekintést igénylő tevékenységekkel, s a digitális eszközhasználattal töltött órák megsokszorozódása a miópia kialakulásának a legnagyobb kockázata – mondta el lapunknak dr. Szabó Irén. A szemész szakorvostól megtudtuk, a gyerekkori rövidlátást szakmai körökben csendes járványnak is nevezik.

Nem betegség,  fénytörési hiba

– A miópás szemgolyó mérete megnövekszik, amit a szemgolyó fénytörése nem képes követni. Miópia esetén a fénysugarak nem a retinán, hanem előtte fókuszálnak, emiatt állandó homályos látást okoznak távolra nézéskor, de közelre nézés közben a látás éles marad. Aki rövidlátó, annak vagy a szemgolyója hosszabb a normálisnál, vagy a szaruhártyája domborodik előre. A kép élessé tehető, ha mínuszos szemüveget vagy kontaktlencsét írunk fel.  Jellemzően 10-11 éves korban derül ki az eltérés, ami ettől korábban is kialakulhatott már. Számos árulkodó tünetet lehet megfigyelni ilyenkor a gyermeken: hunyorgást, fejfájást, koncentrációs nehézséget, ezek a miópia első jelei – emelte ki dr. Szabó Irén. Hozzátette, ha már kialakult a rövidlátás, a legfontosabb, hogy ne váljon progresszívvé, ne romoljon tovább a látásminőség, ezért minél hamarabb szemüveget kell hordani és rendszeresen szűrésre kell járni.

Alváshoz kontaktlencsét?

Az sem mindegy, mekkora a rövidlátás foka. Kisfokú eltérésnél a szem egyébként egészséges, a szemüveg vagy kontaktlencse viselése megállíthatja a kóros folyamatot.

– Számos újdonsággal álltak elő a gyártók, az újításokat kifejezetten a gyerekkori rövidlátásra fejlesztették ki. Ide tartoznak például az éjszakai viselésre ajánlott félkemény kontaktlencsék, amiket este alvás előtt kell felvenni, minimum 6 -8 órán át ebben kell aludni. A félkemény lencse finoman lapítja a szem felszínét, amikor ébredéskor kivesszük, a látás élessé válik. A legnagyobb előnye, hogy napközben tiszta a látás. Az eljárás mínusz 2 és 5 dioptria között alkalmazható,  6-14 éves korig, egyénre szabottan. Mostanság az egyik leginnovatívabb lencséknek az úgynevezett MiYOSMART speciális lencséket ismerik el, amellyel a gyerek jól lát, és a szemgolyójának növekedése is lassítható – említett egy újdonságot a szemész szakorvos. Hozzáfűzte, a szülők nem ragaszkodnak a kontaktlencséhez, mert a gyerekek nem tudnak tökéletesen odafigyelni a higiénés szabályokra, ezért inkább a szemüveg mellett döntenek.

Szempontok szemüveghez

A szemüvegválasztásban segít a látszerész. Van 3-4 szabály, amit feltétlenül figyelembe kell venni.

– A legfontosabb, hogy próbáljunk fel többfajta keretet, és döntsünk a szakmailag megfelelőnél, a kényelmes, komfortos viseletnél. A kiindulási alap az arcforma, és ma már a kis iskolások is követik a divatot, ezért olyan keretet vegyünk meg, amit szívesen hord a gyerek. Az összes tulajdonság között a forma, a típus és az anyag elsődleges szempont. A keret lehet fém vagy műanyag, ez utóbbi az elterjedtebb idehaza. A mérete mindenhol passzoljon, ne csússzon le a szár, s nehogy a keret felső részén nézzen ki rajta viselője, hanem középen. Napközben, írás vagy olvasás közben se csússzon a szemüveg az orrhegyre.  Egyébként a fémkeretes szár hosszát gyorsan méretre tudjuk igazítani,  s így stabilan lapul a fül mögé a szár.  Ha nincs rajtunk, tokban tartsuk az eszközt, folyékony szappanos vízzel alaposan tisztítsuk meg, mikroszálas kendővel töröljük szárazra. Alkoholos tisztítófolyadékkal soha, mert a lencséről épp azokat a rétegeket (fény -és karcvédő rétegeket) marja le az alkohol, amitől speciális és sok esetben drágább is egy-egy lencse – adott jótanácsot a szülőknek Demeter Imre látszerész.

Megtudtuk azt is, a 6 dioptriánál kisebb fokú rövidlátás gyakori optikai eltérés. Ha a rövidlátás foka meghaladja a 6 dioptriát, akkor viszont nagyfokú rövidlátásról beszélünk, a kóros rövidlátás pedig táptalaja más szembetegségeknek is. A mai tudományos álláspont szerint, amint a rövidlátó gyermekek fiatal felnőttekké válnak, látásuk stabilizálódik, a miópa lézeres szemműtéttel javítható.

Civilizációs látásprobléma

A legtöbb rövidlátás iskoláskorban úgy derül ki, hogy a gyerek nem látja messziről a táblára írt sorokat. Ha az egyik szülő rövidlátó, akkor a az eltérés kialakulásának kockázata megfigyelhető.

– A szabadban töltött idő hiánya, az okoseszközök korlátlan használata növelheti a rövidlátás esélyét. Ezért naponta legalább két órát szemüveg nélkül a szabadban kell lenni, a természetes fény hozzájárul a gyerekek egészséges fejlődéséhez. Érdemes az okoseszközök használatát az úgynevezett 20 perces szabályhoz kötni, a kékfényt kibocsátó kütyüket maximum kétszer 20 percig bírja a szem,  ajánlott utána pihentetni. A szemtorna lényege: 20 percenként, 20 másodpercen át távolabb mint 20 méterre kell nézni. Ezen kívül a vegyes, zöldségben és gyümölcsben gazdag táplálkozást ajánljuk, és az sem mindegy, milyen a belső térben a mesterséges világítás. Ne kuksoljunk a sötétben, olvasáshoz plusz lámpát kapcsoljunk, lehetőleg hátulról érkező erős fénnyel vegyük körbe magunkat olvasáskor – mondta a szakorvos.  

KO

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában