Nagykálló-Harangod

2022.10.28. 11:36

Különleges ökocentrum épül Harangodon

A megye természeti kincseit mutatják majd be a modern épületben.

Fotó: szon-archív

A megyében senkinek sem kell bemutatni a Téka Népművészeti Tábort, melynek lakói időről időre élvezhetik a természet szépségeit és nyugalmát a harangodi tó szomszédságában. A hagyományos stílusú tábor hamarosan egy modern "szomszédot" kap, hiszen egy különleges ökocentrum épül a területen. A projektet egy konzorcium valósítja meg, melynek vezetője a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Fejlesztési Ügynökség, partnerei pedig az Alkossunk Várost Alapítvány és a Kölcsey Televízió.

Az impozáns projekt jelenlegi állásáról pénteken tartottak sajtótájékoztatót, ahol megtudtuk, egy hosszúkás, kígyózó épületet létesítenek, melynek végére kilátót terveztek a szakemberek. Lesz tetősétány és több burkolt ösvény is. Az épület legfontosabb célja, hogy változatos formában mutassa be a látogatóknak nemcsak Harangod, hanem a megye természeti értékeit.

Kilenc kiállítótérnek ad otthont

– A 75 hektáros tavat a munkálatok idejére leeresztették, majd később, az épület befejezése után újratöltik. A centrumban kilenc kiállítótér lesz, amik megismertetik a látogatókkal a megye természeti kincseit. Az egyik tér a tiszavasvári fehér sziket mutatja be, míg egy másikban a Tisza árterét és a kérészek táncát is megcsodálhatják az érdeklődők – mondta Pós Anita, a Kölcsey Televízió felelős szerkesztője.

Hozzátette: vetítőtermet is kialakítanak a több mint 500 millió forintos támogatásból elkészülő komplexumban, ahol a kiállítások részeként és azon kívül is láthatnak majd filmeket a látogatók.

A projekt négy elemből áll: Leveleken egy horgászkiállításnak helyet adó épület készül, Gergelyiugornyán játszótér és pihenőpark, míg Kisvárdán, a Natura Cinemaquában pihenőszigeteket készítenek. A teljes beruházás mintegy 1,5 milliárd forintba kerül, és várhatóan jövő májusban készülhet el. KM

Fotós: Pusztai Sándor                                                   
Fotós: Pusztai Sándor                                                     

 

Fotós: Pusztai Sándor                                                

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában