Kelet-retró

2022.11.01. 08:00

Megszüntetik az őrlést a mándoki malomban

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország 50 éve ezen a napon.

Illusztráció: Shutterstock

1972. november 1., szerda

Idénykutakat állítottak munkába megyénkben

Az Ásványolaj-forgalmi Vállalat megyei kirendeltségének vezetői a zavartalan fűtőolaj-ellátásra idénykutakat állítottak munkába megyénkben. Nyíregyházán kettő, valamint Kisvárdán, Nyírbogdányban, Nagykállóban, Újfehértón és Mérken egy-egy fűtőolajkút kezdte meg működését.

Megszüntetik az őrlést a mándoki malomban

Felépült a kisvárdai malom. Az új létesítmény a gépi berendezésekkel és a szociális épületekkel együtt közel 26 millió forintba került. Négy éve annak, hogy Kisvárdán technikai okok miatt megszüntették a régi malom üzemeltetését - azóta a mándoki és a baktalórántházi malom látja el liszttel a környéket -, ezért vált sürgőssé az új malom átadása. Az új malomban ezekben a napokban hárítják el a meglévő kisebb műszaki hibákat. A próbaüzemelés november első napjaiban kezdődik, és ha ez sikerül, november közepétől teljes kapacitással megkezdik a termelést az új üzemben. 

Hazánkban a kisvárdai malomhoz hasonló nincs. A modern gépi berendezéseket - egyrészt kísérleti jelleggel - itt úgy szerelték be, hogy a hengerszék felülre került. Az elektromos vezérlésű malomban a réginél lényegesen kulturáltabb és könnyebb lesz a molnárok munkája. Ha ez a gépi berendezés megfelel a várt követelményeknek, akkor az ÉLGÉP Vállalat exportra is gyárt ehhez hasonló berendezéseket. 

A kisvárdai malom üzembe helyezésével egyidőben megszüntetik az őrlést a mándoki malomban. Mándok környékét a jövőben a kisvárdai malom látja el liszttel, mert Mándokon továbbra is megmarad a cseretelep, s a környék lakói búzájukért a cseretelepen a szakásos módon azonnal lisztet kapnak. A régi helyén marad a kisvárdai cseretelep is. A fogyasztókat annyiban érinti a változás, hogy a réginél várhatóan jobb minőségű lisztet kapnak a jövőben. 

Jó ütemben épül 53 millió forintos költséggel a nyíregyházi malom is. Hamarosan téliesítik az építkezést, így valószínű, nem lesz akadálya annak, hogy a malom a jövő év végére elkészüljön. A nyíregyházi malomban a terv szerint 1974 elején kezdik a termelést. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában