Kelet-retró

2022.12.05. 08:00

Kihantolták a tornyospálcai halottat

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Illusztráció: Shutterstock

1982. december 5., vasárnap

Kihantolták a tornyospálcai halottat

Tavaly szeptember 20-án kihívták az orvost a 82 éves tornyospálcai A. L.-hez, mivel eszméletlen állapotban volt. Az orvos agyvérzést állapított meg és elment. Szomszédja, Sz.-né értesült róla, hogy az öregember arcán sérülések vannak, ezért mondta a körzeti orvosnak, jól vizsgálja meg, mert szerinte az öreget bántalmazták. Az orvos azt válaszolta, hogy ne avatkozzon a dolgába. Sz.-né erre kihívta a mentőket, a mentők mégsem vitték be az öreget kórházba, mert a hozzátartozók nem vállalták a szállítási költséget. 

A. L. szeptember 22-én meghalt, a körzeti orvos véleménye szerint agyvérzésben. A család békében eltemette az öreget. Azaz nem egészen békében. A halál másnapján Sz.-né fölment a tanácsházára és bejelentést tett, hogy szerinte az öreget megölték, nem természetes halállal halt meg. A. L. menye is ezt állította a különböző hatóságoknak írott panaszos leveleiben. 

Végre a panaszok nyomán május 14-én kihantolták a hatóságok A. L.-t. Az igazságügyi orvosszakértők megvizsgálták, és megállapították, hogy az idős ember halálát a keményburok alatti vérzés, agybénulás okozta, s olyan vérbeszűrődéseket találtak a tarkó izomzatában, amiből azt a következtetést lehetett levonni, hogy a halála előtt 2-3 nappal tompa erőbehatás érte. Ezzel el is kezdődött a nyomozás. 

A széles körű vizsgálat megállapításai szerint a 82 éves A. L. és 71 éves felesége nem voltak valami jó viszonyban. Az öreg nem adta haza a nyugdíját, havonta többször berúgott, s ilyenkor csúnya szavakkal becsmérelte feleségét. A feleség - és a velük lakó lányuk - azonban cserébe nem főzött az öregre, sőt nem is adtak neki enni. Emiatt az esetet megelőzően Sz.-né a Népszabadságnak írt, vizsgálják ki az öregember helyzetét, mert szerinte tarthatatlan. 

Szeptember 19-én reggel, miikor fölkeltek, A. L. még érezte az előző esti iszogatás hatását, de azon a reggelen mégis folytatta. A fürdőszobában elesett, az arcán meg is sérült, s a veje segítette vissza az ágyra. Az öreg az ágy szélén ülve kínálta a feleségét pálinkával. A feleség dühös volt rá, sértegette - egyébként olykor meg is verte korábban a férjét -, s közölte, hogy neki "nem kell a pálinkája".  A. L. azzal viszonozta a sértegetést, hogy ismét - szokás szerint - a vejével kezdte gyanúsítani az asszonyt. 

A.-né ekkor mérgében jobb kezével megfogta az ágyon ülő férje száját, s hátralökte, de olyan erővel, hogy az ember a fejét a tarkójánál a falba ütötte. A fekvő embernek a felesége még egy pofont is adott, aztán otthagyta. A. L. azonban nem kelt fel az ágyból, s érthetetlen szavakat mormolt. Később teljesen elveszítette az eszméletét. 

A.-né a bíróság előtt a tényeket beismerte, de azt állította, hogy nem bűnös. A Nyíregyházi Megyei Bíróság halált okozó testi sértésben mondta ki bűnösnek és másfél év börtönre büntette, továbbá egy évre eltiltotta a közügyektől. Az ítélet nem jogerős.

2002. december 5., csütörtök

Unokája játékpisztolyával akarta kirabolni a nyírturai postát

Unokája műanyag játékpisztolyával akarta kedden kirabolni a nyírturai postahivatalt az a 47 éves férfi, aki felsült a próbálkozással. Ez is kiderült a pátrohai férfi gyanúsítottkénti kihallgatásából. 

A férfi elmondta, hogy összes megtakarított pénzükkel vásárlási céllal jött Nyíregyházára, de szinte a teljes összeget elveszítette játékautomatákon. A maradék pénzből a Tokaji úti piacon vett egy sapkát, melyre az ott kölcsönkért ollóval szemnyílásokat vágott. Hazafelé tartva szemelte ki a postát Nyírturán. A kocsiban lévő játékpisztolyt fogva - melyet állítólag unokájának vásárolt korábban - lépett a hivatalba, és a pénzt követelte. 

Az egyik alkalmazott azonnal megnyomta a riasztót, így a botcsinálta rabló kocsijával elmenekült. Az Nyíregyházi Rendőrkapitányság időközben értesített állománya a 4-es főúton figyelt fel a száguldó Ladára, mely nem állt meg a jelzésnek. Végül az Arany János utca vasútállomás felőli végénél sikerült két járőrkocsinak bekeríteni a menekülőt. A megállításkor a Lada és az egyik szolgálati jármű összekoccant, a rendőrautóban kb. 70 ezer forint kár keletkezett. A férfit fegyveres rablás kísérletének alapos gyanújával őrizetbe vették, autóját lefoglalták. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában