Nyíregyháza

2022.12.14. 17:33

Méltó helyen nyugodhatnak

Pályázati forrásból és helyi vállalkozók segítségével tették rendbe a sírokat.

A Magyar Huszár Alapítvány nyár végén nyújtott be pályázatot a Nemzeti Panteon Alapítványhoz a nyíregyházi Északi temető két sírjának felújítására – mindkettőt helyreállították, szerdán pedig e szervezetek, illetve az önkormányzat képviselői megkoszorúzták a rendbehozott síremlékeket.

Kapcsolódnak a városhoz

– Amikor megtudtuk, hogy pályázati forrásból felújíthatunk sírokat, a választásunk olyan síremlékekre esett, amelyek az állapotuk miatt helyreállításra szorulnak és amelyek szervesen kapcsolódnak Nyíregyháza történelméhez, ezért felújításuk várostörténeti szempontból is jelentős – így fogalmazott dr. Bene János ny. múzeumigazgató, a Magyar Huszár Alapítvány titkára. Hozzátette: ezeket a szempontokat is figyelembe véve a megyeszékhely első polgármestere, Inczédy György és családtagjai síremlékének, illetve az egykori nyíregyházi császári és királyi 14. huszárezred tisztjeinek közös síremlékének felújítására fordították a 700 ezer forintos pályázati forrást, és azt a közel 300 ezer forintot, amivel a Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesület járult hozzá a munkák elvégzéséhez.


Mint mondta, a még élő huszárok 1931-ben keresték meg a városvezetést, és azt kérték, nyugodhassanak egy helyen a 14. huszárezred tisztjei. Bencs Kálmán polgármester teljesítette a kérésüket, a síremlék így már közel 100 éves.  

Sokat köszönhet neki a város

A kivitelező, a Kelet-Gránit Kft. munkatársai helyreállították a kerítést, rendbe hozták a lábazatot, felújították a sírköveket. A volt 14-es huszárok lassan százéves tardosi mészkő fejkövét, ami majdnem kiborult, leemelték a helyéről, új betontőkét tettek alá és úgy emelték vissza.
Dr. Kovács Ferenc, a megyeszékhely polgármestere a koszorúzáson azt mondta, Inczédy György nagyon sokat tett az itt élőkért:  a város földesúri terhek alóli örökváltságát sikerrel kezdeményezte, majd újabb kiváltságot szerzett, hiszen Nyíregyháza 1837-ben szabad királyi város lett, és elindulhatott a fejlődés útján. Ezek elismeréseként Nyíregyháza első polgármesterének választották, a nevét pedig ma közterület, iskola és egy életműdíj is őrzi.
– Köszönet jár az alapítványoknak, a vállalkozóknak és a cégnek is azért, hogy remek munkát végeztek – ez egy újabb példája az összefogásnak, ami Nyíregyházát az elmúlt években jellemzi – tette hozzá, Ilyés Gábor helytörténész pedig az Inczédy család történetéről mesélt. 

KM
 

Címkék#huszár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában