Nyíregyháza

2023.01.21. 14:24

Z-szak indul a Nyíregyházi Egyetemen is

A Z-szak a Z generáció természettudományos ismereteit szolgálja ki, célja az ökológiai fenntarthatóság és természet megismerése, megértése gyakorlatorientált, problémamegoldó technikák révén.

– Akkor vagyunk sikeresek, ha science-ben, a természettudományok terén is sikeresek vagyunk – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára pénteken, az új természettudomány-környezettan önálló tanárszak (Z-szak) nyílt napján, a budapesti Magyar Természettudományi Múzeumban.

Hankó Balázs az arról beszélt, hat felsőoktatási egyetem összefogásában hét képzési helyen, az országot lefedve indul a gyakorlatot középpontba helyező, Európában egyedülálló Z-szak.

A Z-szakot az államtitkár a 3 az 1 kávéhoz hasonlította, szavai szerint a Z-szakon megtalálható a fizika, a kémia és a biológia, és ezeknek egyben fogyasztva "teljesen más az íze, és sokkal inkább odavisz bennünket, ami a természettudományok lényege".

Emlékeztetett rá: február 15-e a felsőoktatási intézményekbe jelentkezés határideje, és arra biztatta a Z-generáció tagjait, hogy válasszák a Z-szakot, ahol kutathatnak, megismerhetik a természetet, a természetre zoomolhatnak és "science-tanárként" vihetik előre "a science ügyét, ami közös ügyünk". Jelezte: szeretnének még előrébb jutni a természettudományos rangsorokban, ebben segíthet a Z-szak.

Weiszburg Tamás, Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke, a szak egyik koordinátora a rendezvényen elmondta, az új, ötéves képzés az ország hat egyetemének hét képzőhelyén indul: az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (Budapesten és Szombathelyen), a Debreceni Egyetemen, az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen, a Nyíregyházi Egyetemen, a Pécsi Tudományegyetemen és a Szegedi Tudományegyetemen. A rendezvényen minden Z-szakot indító egyetem bemutatkozik, és lehetőség van a felsőoktatási intézmények képviselőivel történő személyes beszélgetésekre.

A szak ismertetője szerint a Z-szak a Z generáció természettudományos ismereteit szolgálja ki, célja az ökológiai fenntarthatóság és természet megismerése, megértése gyakorlatorientált, problémamegoldó technikák révén. A hagyományos és vizuális kommunikáció eszközeivel is felvértezett végzettekre biztos állás vár a közoktatásban és a munkaerőpiac más területein. 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában