Kelet-retró

2023.02.01. 16:00

100 ezer csibét mentettek meg a megyében

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Illusztráció: Shutterstock

1963. február 1., péntek

100 ezer csibét mentettek meg a megyében

Szabolcs-Szatmár megye állami gazdaságaiban több mint 100 ezer csibét gondoznak már a farmokon. A napfényt kvarclámpákkal pótolják, a vitaminokat tápszerekben kapják az állatok, s a baromfiházak melegét fekvő téglakazánok szolgáltatják. A dermesztő, immár közel három hónapja tartó hidegben éjjel nappal fűteni kell, hogy a mínusz húsz fok körüli hidegben is biztosítsák az apró állatok telephelyének 20 fokos melegét. Eddig háromszor annyi szenet használtak el, mint normális tél alkalmával, s így kimerült a készlet. Veszélybe kerültek a szárnyasok. 

A gazdaságok vezetői a megyei igazgatósághoz fordultak segítségért, ahol Gődény Vincze villamosmérnök megoldotta a problémát. Felvette a kapcsolatot a Nyírbogdányi Kőolajipari Vállalattal, ahol mint hasznavehetetlen melléktermék szinte több holdas területet öntött már el az úgynevezett savgyanta. Ez a szurokszínű és -szilárdságú anyag égethető, s a szakemberek szerint kilogrammonként 6000-8000 kalóriát ad. 

Fűtésre azonban káros kéntartalma miatt nem alkalmazták, mert tönkretette rövid idő alatt az igényesebb fűtőberendezéseket. Égéséhez háromszor annyi levegő szükséges, mint a szénéhez. A főmérnök a baromfitelepek kéményeinek belsejére ventilátorokat szereltetett, ami többszörösen meggyorsította a téglakazánok huzatát. 

A savgyantát elsőnek a nyíregyházi technikum tangazdaságában próbálták ki, nagy sikerrel. Január 30-án már négy nagy baromfitenyésztő gazdaságban kezdték meg használatát. Mindenütt megoldódott ezzel a baromfiak átteleltetésének problémája. A számítások szerint a Nyírbogdányi Kőolajipari Vállalatnál több ezer tonna ilyen savgyanta található, amely más üzemekben is alkalmazható lenne a szén, illetve egyéb fűtőanyagok pótlására.

1973. február 1., csütörtök

Elektroakusztikai üzemet avattak Nyíregyházán

Szerdán délelőtt felavatták a Budapesti Elektroakusztikai Gyár nyíregyházi gyáregységének új, elektroakusztikai cikkeket gyártó üzemét. 

A gyár profiljára jellemző a kis anyagfelhasználás és i rendkívül nagy szellemi kapacitás igénybevétele. Ennek alapján folyik a nyíregyházi további fejlesztés is. Ide telepítik a fa- és fémvázas hangdobozok gyártását és a hangszórók tömeggyártását a meglévő diszpécsertelefon és tolmácsleválasztó készülék gyártása mellett. A vállalat termékeinek 80 százaléka exportra kerül, évente 8-9 millió rubel értékben a szocialista országokba, s az idén 800 ezer dolláros nyugati exportot is lebonyolítanak, amelyből az üvegtechnikai üzem 200 ezer dolláros perui exporttal részesül. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában