Nyíregyháza

2023.02.03. 13:15

Államtitkári egyeztetés az Electroluxnál

Ha a gyártást leállítják, a kormány az adminisztrációs terhek csökkentésével, képzések és átképzések támogatásával segíti a dolgozókat.

– Ez egy nagyon fájdalmas döntés volt az Electrolux vezetése részéről, de a munkavállalóknak különösen az. A gyárigazgatóval, Szentpéteri Ferenccel beszélgetve azt láttam, hogy a cég vezetése korrekt módon áll a helyzethez. A kollektív szerződésben rögzített feltételek fölött, plusz bónuszokkal, képzési és átképzési lehetőséggel akarják segíteni a dolgozóikat – mondta lapunknak Czomba Sándor. A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárral azt követően beszéltünk, hogy a gyárigazgatóval közösen bejárták a nyíregyházi gyárat és egyeztettek az elkövetkezendő hónapok feladatairól, terveiről.

– Jó előjel, hogy az a tanácsadó cég van jelen Nyíregyházán, amelyik a jászberényi porszívó-gyár leállításánál már segédkezett. Akkor a 800 munkavállalóból mindössze 30-an regisztráltak munkanélküliként – mondta az államtitkár, és hozzátette: jó esély van arra, hogy itt is hasonlóak lesznek az arányok. Czomba Sándortól megtudtuk, hogy a jövő héten az iparpolitikáért felelős államtitkárra közösen mennek el az Electrolux legfelső vezetéséhez, s ha azt tapasztalják, hogy ipar- vagy foglalkoztatáspolitikai lépésekkel a döntés akár visszafordítható is lehet, azokat megteszik. 

– Az a baj, hogy piacot nem tudunk szerezni, s mint megtudtuk, a Nyíregyházán gyártott szabadonálló hűtők 85 százaléka skandináv piacra készült, de ez most jelentősen bezuhant, emiatt döntöttek a gyártás jövő év eleji leállítása mellett – fogalmazott az okokról az államtitkár.

Pár hónappal ezelőtt még arról volt szó, hogy fejlesztenek, s hogy új gépsor érkezik a beépíthető hűtők gyártásához, ehhez képest ez most lesújtó, és derült égből villámcsapásként érkező hír. 

– Az emberek köszöntek, mosolyogtak, nem azt a hangulatot érzetük, amit egy gyárbezárásnál tapasztalnánk, s mindenképpen jó, hogy van egy év a leállásig. Mint megtudtuk, a dolgozók januárban 16 százalékos béremelést kaptak, a cég kiemelkedő bónuszrendszert dolgozott ki, külön figyelmet szentelve az 50 év felettieknek. 

– Azt ajánlottam fel, hogy ha a gyárat leállítják, adminisztrációs terhek csökkentésével, képzések és átképzések támogatásával segítünk mindenben – hangsúlyozta az államtitkár, aki megerősítette: Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében a betöltetlen versenypiaci álláshelyek száma jelenleg meghaladja az 1600-at, a 2023-as beruházásokat tekintve a nagyobb foglalkoztatók több mint 2000 fős létszámbővítést terveznek.

– Ha látjuk, hogy ezeken a munkahelyeken milyen munkaerőre, milyen képzettségre lesz szükség, ehhez illeszkedő átképzésekkel jó esély lesz arra, hogy az Electrolux minden dolgozója munkát találjon – adott reményének hangot Czomba Sándor. Megerősítette: ha szükséges, a kormány minden rendelkezésre álló eszközt be fog vetni a teljes foglalkoztatottság megvédése érdekében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában