Kelet-retró

2023.02.03. 16:00

Meghalt a szívbeteg, aki a felborult mentőben utazott

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Illusztráció: MW-archív

1963. február 3., vasárnap

Kézzel írott tankönyv került elő Tiszavasváriban 

Néprajzi emlékek kutatása közben 1881-ből származó, kézzel írott tankönyvre bukkantak a tiszavasvári úttörők. A könyv annak idején Virág Ambrus hatodik osztályos tanuló tulajdona volt. Egyetemes történelmet, földrajzot, vallástant és kertészettant tartalmaz. Ez utóbbinak érdekességét az adja, hogy Tiszavasváriban már nyolcvan évvel ezelőtt gyakorlati tárgyként foglalkoztak a kertészettel. 

A község abban az időben igen szép faiskolával rendelkezett, amelyben 485 nemes alma-, körte-, cseresznye- és meggyfát, valamint háromezer oltványt neveltek. Nemcsak a községet, hanem a környéket is ellátták a szükséges oltványokkal. A faiskola gondozását pedig - M. Lakatos Károly pedagógus irányításával - az ötödik és hetedik osztályos tanulók látták el. Mivel szakkönyvvel nem rendelkeztek, M. Lakatos Károly diktálta, s a tanulók saját maguk írták le a legszükségesebb kertészeti ismereteket. 

Az érdekes könyvet a létesítendő múzeumban helyezik majd el.

2003. február 3., hétfő

Meghalt a szívbeteg, aki a felborult mentőben utazott

Nyírturáról tartott Nyíregyházára egy mentő szombaton délelőtt a 4-es főúton. A mentő vezetője a gépkocsioszlop előzésébe kezdett, ám a szembejövő forgalom miatt kénytelen volt sávjába visszahúzódni. Eközben az úttesten lévő havon megcsúszhatott és az oldalára borult. 

A járműben egy idősebb hölgyet szállítottak, akinél szívinfarktust állapítottak meg. A felbillent autóban a beteg nem sérült meg, de egy másik mentőt kellett küldeni a továbbszállításához. A kórházban az orvosok mindent megtettek a beteg néni megmentése érdekében, ám elégtelen keringés következtében elhunyt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában