Földrengés

2023.02.06. 13:38

Mekkora a veszély? Földrengés-veszélyeztetettségi térkép készült hazánkról

Ismerjük meg a földkéreg szerkezetét, a korábbi földrengések által létrehozott törésvonalakat és kéregmozgásokat, és alkossunk meg egy olyan, Magyarországra vonatkozó modellt, amely segít a földrengések okozta kockázatok elemzésében – röviden összefoglalva ez volt a célja annak a kutatási programnak, melynek keretében a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet a GEOMEGA Kft.-vel közösen elkészítette hazánk szeizmotektonikai veszélyeztetettségi térképét.

Forrás: illusztráció / shutterstock

Magyarország földrengés-aktivitása közepes. Ez nem jelenti azt, hogy minden földrengés mérsékelt erősségű, csak azt, hogy a nagy rengések ritkák. Az ismert földrengések statisztikai vizsgálata alapján 5-ösnél nagyobb magnitúdójú földrengések hazánkban átlagosan 40-50 évente fordulnak elő. Napjainkban a modern társadalom és gazdaság kritikus infrastruktúráinak sérülékenysége miatt egy-egy nagyobb földrengés beláthatatlan következményekkel járhat. Ezért is nélkülözhetetlen, hogy a kutatók minél tisztábban lássák a nagyobb rengések okait, kialakulását, a tektonikai mozgások folyamatát és várható következményeit. A projekt sikeréhez hozzájárult, hogy napjainkra nagy mennyiségű geofizikai mérési adat halmozódott fel, továbbá műholdas földmegfigyelések is rendelkezésre álltak. Ezek összegzésével, elemzésével készült el a térkép, amely megmutatja a fiatal és aktív törésvonalakat, a földrengések eloszlását és fészekmechanizmusát, valamint hazánk földrengés-veszélyeztetettség szempontjából legérzékenyebb területeit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában