Szabolcs-Szatmár-Bereg

2023.02.08. 20:00

Szakmai tudás és kreativitás

A mátészalkai kórház ápolói képviselik vármegyénket a szakmai verseny országos döntőjében.

BM

A győztes szalkai csapat a tesztlap kitöltése közben | Fotó: Dodó Ferenc

Az első országos szakmai versenyt 2010-ben rendezte meg a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK), vármegyénk pedig hatodik alkalommal csatlakozott a megmérettetéshez.

– A koronavírus-világjárvány miatt 2019 után most van lehetőség arra, hogy ismét megszervezzük a területi döntőt, s az elméleti és gyakorlati feladatok teljesítése után kiderüljön, ki képviseli Szabolcs-Szatmár-Bereget a március 25-ei országos döntőben – mondta a verseny szerdai megnyitóján Takácsné Horváth Ágnes, a MESZK területi szervezetének alelnöke.

– Nagyon fontos, hogy számot tudjunk adni a tudásunkról, lássuk, hogy hol tartunk, mik az erősségeink, s esetleg a gyengeségeink – mondta köszöntőjében dr. Szűcs Attila, a megyei kórházak főigazgatója, aki kiemelte az ápolói hivatás fontosságát, mert enélkül nincs gyógyítás. Úgy fogalmazott, ennek a versenynek csak győztesei lesznek. Nagy szakmai tudással rendelkeznek, amit azonban mindig meg kell újítani, fel kell frissíteni és gyarapítani.

 – A mi munkánk nem egy szakma, hanem hivatás, ami elképzelhetetlen empátia, elhivatottság nélkül. Köszönet érte.

A Jósa András Oktatókórház adott otthont a viadalnak, melyen hat csapat négy-négy tagja bizonyíthatta szakmai tudását. A megyei kórházak tagintézményeinek – nyíregyházi, mátészalkai, nagykállói és fehérgyarmati – csapatai mellett a kisvárdai Szent Damján Görögkatolikus Kórház, valamint a nyíregyházi alapellátás szakdolgozóiból álló kvartettek nem könnyítették meg a zsűri dolgát, hiszen a verseny alatt nemcsak szakmai tudásukat, felkészültségüket bizonyították, hanem már az első feladatban – a 3 perces csapatbemutatkozásban – a humorérzéküket és kreativitásukat is megcsillogtatták.

Az írásbeli teszt kitöltésére 30 percet kaptak, majd elsősegélynyújtási és reanimációs szituációs gyakorlatot kellett végrehajtaniuk. A második gyakorlati feladatban egy konkrét ágy melletti komplex ápolásszakmai szituációs feladat várt rájuk. A zsűri figyelő tekintete a legkisebb hibát, hiányosságot is észrevette. A versenyszámok tájanatómia és activity feladattal zárultak, s az értékelést követően kiderült, hogy a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Jósa András Oktatókórház Time factor csapata állhatott fel. 

A nyíregyháziak előtt az ezüstöt a kisvárdai Damján-o-shock szerezte meg, míg a győzelmet a mátészalkai kórház Dopping Team négyese – Bera Dorina, Dobai Katalin, Paragh Béla, Vassné Pintye Anita – érdemelte ki. Ez pedig azt jelenti, hogy márciusban az országos versenyen a vármegyét képviselve indulnak harcba, s ha ott is a legjobbnak bizonyulnak elnyerik az „Ápolói hivatás Mestere” címet is.

 

Címkék#meszk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában