Szabolcs-Szatmár-Bereg

2023.02.09. 14:14

Szorosabbra fűzött együttműködés

A kormány a jövőben még inkább bevonná a vármegyéket a különböző területfejlesztési döntésekbe.

TG

A kormánybiztos szerint továbbra is kiemelt figyelmet kap a munkahelyteremtés

Fotó: Illusztráció: KM-Archív, Sipeki Péter

Ahogy arról beszámoltunk, hat vármegyei kamarai vezetővel – köztük Balogh Zoltánnal, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnökével – írt alá együttműködési megállapodást Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Nógrád vármegyei Alsópetényben. 

Összefogni a tudásbázist 

Az eseményen részt vett dr. Szabó Tünde, az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos is. 

– Az alsópetényi stratégiai megállapodás jól mutatja, hogy egy új, innovatív irányba változik Magyarországon a területfejlesztési politika. A közös aláírás jelentősége, hogy hatékonyabb, eredményesebb lehet a régió fejlődése, szorosabbra fűzi a gazdasági együttműködéseket, összefogja a tudásbázist, mindez pedig a helyiek számára jelent sokszoros se­gítséget, például az uniós források legjobb felhasználásának érdekében – beszélt lapunknak a megállapodás jelentőségéről a kormánybiztos. 

Dr. Szabó Tünde hozzátette, egyre inkább prioritássá válik a vármegyék és a régiók bevonása a támogatási döntésekbe, hiszen csak együtt, közösen lehet eredményesebben gondolkodni a gyorsabb modernizáció érdekében. 

– Új stratégiánk alapja, hogy az elkövetkező időszak céljait lokális konzultációkkal fogjuk meghatározni, vagyis jobban bevonjuk majd a régiókat a területfejlesztési döntések előkészítésébe és végrehajtásába, hogy az európai uniós források a legjobban hasznosuljanak a következő időszakban – emelte ki az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos. 

Élhető tagország 

Dr. Szabó Tünde lapunknak elmondta, olyan partnereket keresnek a területfejlesztéshez, akik az adott régióban nemcsak elméleti tudásukkal, hanem gyakorlati tapasztalataikkal is gazdagítani, segíteni tudják a kormány újító elképzeléseit, hiszen kiemelt cél, hogy 2030-ra Magyarország az Európai Unió öt legélhetőbb tagországa közé kerüljön. 

– Az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna kormánybiztosaként számomra a legfontosabb, hogy itt, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében egy inspiráló gazdasági környezetet építsünk ki, ezért 2023-ban is prioritásunk marad az iparfejlesztés, a foglalkoztatás további bővítése, a munkahelyteremtés, és hogy a színvonalas fejlesztésekkel fiataljainkat is itthon tartsuk, vagy hazahívjuk – sorolta a terveket dr. Szabó Tünde. TG 

Kik írták alá a megállapodást? 

Az alsópetényi megállapodást Balogh Zoltán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke mellett Miklóssy Ferenc (Hajdú-Bihar vármegye), Bánhidy Péter (Heves), Bihall Tamás (Borsod-Abaúj-Zemplén), Tordai Péter (Nógrád) és Sziráki András (Jász-Nagykun-Szolnok) írta alá. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában