Helyi közélet

2023.02.08. 07:00

Tűzifával és szénnel is segítenek

Az energiaválság súlyosan érinti a magyar háztartásokat, de a rászorulók ebben a nehéz helyzetben sem maradtak segítség nélkül.

KM

Nyírbogdányban szenet kaptak az igénylők | Fotó: Sipeki Péter

A hatósági áras tűzifaprogram mellett a kormány biztosította az ingyenes tüzelőt a kistelepülésen élő rászorulóknak. A kiosztható 5 milliárd forintra végül 2374 települési önkormányzat nyújtott be érvényes támogatási igényt, ami mintegy 180–190 ezer családnak jelent segítséget az otthon melegének megteremtéséhez. 

Vármegyénk 229 településéből 203 nyert támogatást, amelynek összege meghaladja a 800 millió forintot. Az önkormányzatoknak a tüzelőanyagot legkésőbb február 15-éig kell kiosztaniuk, a tűzifa, továbbá a szén szállításából származó költségek a helyhatóságokat terhelik.

A legjobbkor érkezett

Nyírbogdány is minden évben részt vesz a szociális tüzelőanyag pályázaton, s mint Lisovszki Tamás lapunknak elmondta, barnakőszén vásárlásra kérnek támogatást.

– Most is sikeresen pályázatunk szociális tüzelőre, azonban az elnyert 1 millió 774 ezer forintot, amit 559 mázsa barnakőszén vásárlására kaptunk, igen jelentős önkormányzati önerővel kellet kiegészíteni, hogy minden család megkapja a tüzelőt – mondta lapunknak Lisovszki Tamás.

Nyírbogdány polgármestere hozzátette, abban bíztak, hogy a háztartások még az ünnepek előtt megkaphatják a szenet, ám az orosz-ukrán háború itt is éreztette a hatását. A szén kitermelésével és értékesítésével foglalkozó cég logisztikai kapacitásának leterheltsége miatt a szállítás több hetet csúszott, így február elsején tudtuk megkezdeni a kiosztást – részletezte a településvezető, s öröm az ürömben, hogy az időjárást tekintve a legjobbkor érkezett a tüzelő, hiszen most fordult valóban mínuszokot hozó téliesre az időjárás. 

– Munkatársaink nagyon gyorsan és precízen pár nap alatt minden ingatlanra eljuttatták a kiporciózott, Big-Bag zsákba töltött 210 kilogramm szenet, annak elpakolása már a tulajdonos feladata volt. Mindössze négy helyre nem jutottunk el, a kiszállítás később egyeztetett időpontban természetesen megtörténik – jegyezte meg a polgármester, aki hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy a rászoruló családokat így is segítsék és támogassák.

Segítenek felhasogatni

Kállósemjénben a múlt héten kezdték el kiszállítani a szociális tűzifát. Az önkormányzat a 6,75 millió forint támogatásból összesen 304 erdei köbméter keménylombú akácot vásárolt a Nyírerdőtől, és négyszáz háztartás között osztja szét a tüzelőt. Belicza László polgármester lapunk érdeklődésére elmondta: ahol más nem tudja megoldani, ott a tanyagondnok vagy a helyi szociális gondozási központ munkatársai segítenek felhasogatni a fát.

– Ebben a pillanatban végeztünk – sóhajtott nagyot Kertész Zoltán, Anarcs polgármestere, amikor sikerült elérnünk telefonon. – Az önkormányzat 1,78 millió forint állami támogatásból 468,5 mázsa barnakőszenet osztott szét több mint százhúsz háztartásban. A fuvar természetesen nem volt ingyen, a szállításért közel 1,5 millió forintot fizettünk. Minden igénylő 384 kilogramm tüzelőanyagot kapott – azt hiszen, ez néhány hétre elég lesz. 

– Mindenkihez kivittük a szenet, és kapun belül tettük le a neki járó tizenhat zsákot – jegyezte meg a település vezetője.

A bányából hozták

Az elmúlt hetekben 975 mázsa barnakőszenet osztottak ki Bujon, a községben 122 háztartás kapott a tüzelőanyagból. 

– A múlt hónap végén kezdtük el kihordani a szenet két traktorral és pótkocsival, előtte a saját telephelyem porcióztuk ki a fűtőanyagot, ügyelve arra, hogy mindenki ugyanannyit kapjon. A négy-öt kamionnyi szenet saját költségen hozattuk el a bányából és szállítottuk ki a családoknak, ez az önkormányzatnak 2,5 millió forintjába került – árulta el kérdésünkre Barta Miklós, Buj polgármestere.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában