Járvány

2023.03.09. 12:31

Nem jó hír, de kétszer is a képzeletbeli dobogó tetejére kerültünk

Sem az akut légúti, sem az influenzaszerű megbetegedés nem enged a szorításból

Forrás: illusztráció / shutterstock

Tovább tart a járvány, s folyamatosan emelkedik az influenzaszerű megbetegedések száma Magyarországon, emellett egyre több az akut légúti fertőzéses megbetegedés is - derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján közzétett legfrissebb közleményéből. Mint írják, a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján február 27. és március 5. között az országban 295 400-an fordultak orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 65 700 páciensnél influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak.

A részletes adatsorból kiderül, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is magas a betegek száma, olyannyira, hogy a képzeletbeli dobogó legmagasabb fokára állhatunk fel, ami igazán nem jó hír. Míg akut légúti megbetegedés miatt az év 8. hetében 100 ezer lakosra 4098 új megbetegedés jutott, ez a szám az 9. hétre 4107-re nőtt, rajtunk kívül egyetlen már vármegyében sem lépte át ez a szám a négyezret.

Sajnos az influenzaszerű megbetegedés esetében is maradt az emelkedő tendencia, 100 ezer lakosra a 8. héten 922 új beteg jutott a vármegyénkben, egy héttel később 984-re nőtt a számuk. Az NNK Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumban a Szabolcs-Szatmár-Beregből beküldött mintákban kimutatták az InfluenzaA és InfluenzaB-vírus jelenlétét is, a megbetegedési tendencia tovább nőtt.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a 9. naptári héten öt területről összesen kilenc - ezekből két jelentés Szabolcs-Szatmár-Beregből - érkezett. A megbetegedések gyermekközösségeket, óvodákat, iskolákat érintettek.

A 9. héten az akut légúti fertőzéses betegek 50,3 százaléka 14 év alatti gyermek, 24,4 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt. Az influenzaszerű megbetegedés is leginkább a gyerekek és fiatal felnőttek körében magas, az arányuk együttesen meghaladja 70 százalékot az országban – olvasható a jelentésben.

BM
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában