Nyíregyháza

2023.04.05. 14:14

Rendőri felvezetéssel indult a bánkisok napja - Fotók, videó!

Remek hangulatú és izgalmas napot szerveztek szerdán a diákoknak a Bánkiban.

Fotó: Sipeki Péter

Látványos felvonulással, füstölgő tuning autókkal, duruzsoló lóerőkkel, égett gumiszaggal kezdődött szerdán a Nyíregyházi SZC Bánki Donát Műszaki Technikum és Kollégiumban a hagyományos tavaszi szünet előtti diáknap. Juhász Ferenc igazgató és az iskola diákönkormányzatának patronáló tanára Czipott Eszter megnyitója után a program első részeként, rendőri biztosítással vette kezdetét a motoros-autós-traktoros-kamionos felvonulás, melyet óriási érdeklődés övezett. A több tucat „feltuningolt” jármű jó része a bánkis diákok keze nyomán „maradt életben”, vált nem mindennapivá. Igazi autós fesztivál érzése lehetett a diákoknak, és az arra sétálóknak is, amikor a finom duruzsolásból igazi méregzsákká váltak az autók.

A felvonulás után az iskola tanulói számos programból szemezgethettek. Ellátogathattak a Magyar Honvédség által rendezett fegyversimogató-toborzóra, részt vehettek az egészségsarok bemutatóin. Itt kipróbálhatták az újraélesztést, a részeg szemüveget, hallhattak a káros szenvedélyekről, és egészséges ételeket is kóstolhattak, mindezt a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának, a Nyíregyházi Egészségfejlesztési Irodának, a 100 Éves Patikának, az Egészségügyi Alapellátás és az iskola munkatársainak segítségével.

Színes programok

Különböző vetélkedőn kipróbálhatták magukat a diákok: sakk, sport, Bud Spercer-Terence Hill –„kóla-virsli” versenyen vehettek részt, vagy benevezhettek hangnyomás mérésre, vagy akár autó szépség versenyre is. A legtöbb érdeklődőt azonban a 8-10 driftelő autó vonzotta az iskola hátsó aszfaltpályáján. Ez nem véletlen a Bánkiban, hiszen évfolyamonként 2-2 osztály kap szikrát az autószereléshez. Ugyancsak több száz diák hallgatta végig Mózer Márk interaktív előadását a rally versenyzés rejtelmeiről, az ott folyó háttérmunkáról.

A diáknap színvonalát emelte a kiállított Scania típusú vontató, melyet a gyerekek nagy örömmel fogadtak, hiszen testközelből nézhették meg a kamiont, hallhatták a felbőgő motor hangját. A bemutatón megismerhették a tehergépjárművek mechanikai szerkezeteinek üzemben tartási, hatósági műszaki vizsgáztatási, diagnosztikai, szervizelési, javítási folyamatait. Az érdekes és színvonalas előadásokat, melyek a gépjárművezetéssel és tehergépjármű szereléssel is összefüggtek, Gégény Tamás, a Gégény Trans tulajdonosa, valamint a Supernova Intertrans Kft. képviseletében Kovács Ádám műszaki vezető tartotta.

Lapunk kérdésére Gégény Tamás elmondta, hogy azért vettek szívesen részt a bánkis diáknapon, mert évek óta egyre kevesebb a tehergépkocsi-vezető Magyarországon, mivel a szakma elöregedik, így jelenlétükkel szeretnék népszerűsíteni ezt a hivatást.

– Az elmúlt években minden korábbinál súlyosabb krízishelyzet állt elő a fuvarozásban a munkaerőhiány miatt. Megváltozott a gépkocsivezetők életkorbeli összetétele, ami már tíz éve is megfigyelhető volt, jelenleg a sofőrök közel 40 százaléka az ötvenes éveiben jár, 10 százalék feletti a hatvan pluszos korosztály aránya, ők lassan nyugdíjba mennek, el fogják hagyni a szakmát, utánpótlás pedig alig-alig van. Komoly problémát jelenthet a szakmával kacérkodó fiataloknak, hogy a nehézgépjárművek vezetéséhez szükséges oktatás és vizsgák díja nagyságrendileg akár az egymillió forintot is elérheti. Egy pályakezdőnek ezt nehéz vagy

lehetetlen megfinanszíroznia, a cégek pedig az anyagi kockázat miatt nem szívesen taníttatnak ki maguknak új sofőröket. Fontos lenne rendezni a sofőrök munkakörülményeit is, például, hogy kulturált lehetőségek között tudjanak pihenni, tisztálkodni. A kamionosok nem kapják meg azt az elismerést, amit munkájuk érdemelne, jobb esetben megtűrt, rosszabb esetben lenézett szakma lett a szállítmányozás, részben azért, mert a kamionosokat azokkal a körülményekkel azonosítják, amelyek között dolgozni kénytelenek – részletezte a Gégény Trans tulajdonosa, majd hozzátette: ezt a helyzetet azonban nem a gépkocsivezetők alakítják ki, így komoly szerepe lenne a változásban a logisztikai lánc további tagjainak, így például a fel-és lerakóhelyeknek is.

Nem véletlenül volt a nap szlogenje: „Szakmát a kézbe”, hiszen a bemutatók célkitűzése a gyakorlatigényes, fizikai szakmák elismertségének és vonzerejének növelése, és a szakmatanulás népszerűsítése volt. A programokkal zsúfolt délelőtt végén Juhász Ferenc igazgató adta át a versenyek nyerteseinek a díjakat. 

LN

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában