Újfehértó

2023.08.31. 17:30

Újfehértón is irányt mutat a kadét program

A következő tanévtől a Szent István Gimnáziumban is beindul a méltán népszerű program.

Szon.hu

Fotó: Dodó Ferenc

Csütörtökön délelőtt írták alá a 2024/25-ös tanévben felmenő rendszerű kadét program szerződését. Az iskola Adolf Kolping eszmeiségét követi, amelynek alapja, hogy mindenkinek esélyt kell adni a fejlődésre, a tanulásra és a kiteljesedésre. A Kolping Oktatási És Szociális Intézményfenntartó Szervezet  (KOSZISZ) 2012 óta a Szent István Gimnázium fenntartója, újabb és újabb pedagógiai kínálattal színesedik a paletta, így lesz ez a következő tanévben is. A 2017-ben útjára indult Honvéd Kadét Program célja, hogy tudatosítsa a haza szeretetének és a haza védelmének fontosságát, valamint hozzájáruljon a fiatalok felelős állampolgárrá neveléséhez. A programhoz csatlakozó iskolák száma az elmúlt esztendőkben folyamatosan emelkedett, számos középiskolában egy új formában is lehetőség nyílik a honvédelmi ismeretek elsajátítására

Inotay György, a KOSZISZ főigazgatója a szerződéskötés előtt elmondta, nagy lépés ez a program a Szent István Gimnázium életében. Ez a gimnázium a KOSZISZ fenntartásában működik az óvodák, általános iskolák és szakképző intézmények mellett. Igyekszünk mindent megadni ennek a középiskolának, hogy még jobban, s tartalmasabban működjön. Úgy gondolom, hogy a honvédségi ismeretek szervesen beépülhetnek nagyon sok terület mellé, és egyfajta irányt mutathatnak – fogalmazott a főigazgató.

Gyümölcsöző együttműködés

A Honvéd Kadét Program a térségünkben is számos lehetőséget nyújt, erről beszélt dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő, aki a honvédelmi és rendészeti bizottság tagja immár 21 éve. – Régóta rálátok a honvédség működésére, különösképpen arra, hogy a tartalékos rendszert hogyan próbálták mellőzni 2010 előtt, és hogy utána hogyan próbáltuk a haza védelmére mozgósítani. Nagyon fontos a fiatalok hazafias nevelése, ez egy lényeges eleme az oktatásnak, nevelésnek. Ezért örülök annak, hogy beindul Újfehértón is a kadétprogram – fogalmazott az országgyűlési képviselő, majd azt kívánta, hogy ez az együttműködés gyümölcsöző legyen, és megígérte, hogy segíteni fogják, ahogy csak lehet.

Dr. Hosszú József, Újfehértó polgármestere köszöntőjében kifejtette, hogy a város régóta ápol nagyon jó és szoros kapcsolatot az oktatási intézménnyel. – A szerződés aláírása után ez az intézmény olyan értékrendet fog képviselni, amelyre Magyarországon és Újfehértón is nagyon nagy szükség van, hiszen keresztény értékeket ad át a gyerekeknek, és a hazaszeretet fontosságára is még jobban felhívja a figyelmet. Gyakran találkozok a Honvédelmi Sportközpontban kadétokkal, akik folyamatosan megerősítik, hogy milyen jó és hasznos nekik a program. Amit az idősebbek a katonaság alatt megtanultak, arra a mostani fiataloknak is nagy szüksége lenne. Ez a program olyan értékeket ad át a diákoknak, amit hasznosítani tudnak nemcsak az iskolában, hanem az élet számos területén is – mondta a polgármester.

Hasznos tudás

Vantal Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség 2. Vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnoka ismertette a programot. – A vármegyében ez az intézmény csatlakozott kilencedikként, országos szinten pedig 142-ként a programhoz. Több mint 7500 kadétja van az országnak. Amikor 2004-ben felfüggesztették a katonai sorszolgálatot, a fiatalok egyre kisebb betekintést kaphattak a honvédelembe, a Magyar Honvédség életébe, munkájába. A kadétprogram ebben nyújt segítséget, és abban, hogy hazájukat szerető, és az itt élőkért tenni akaró állampolgárokká váljanak. Természetesen a program után nem kötelező a katonai pálya választása, de segít abban, hogy egyfajta irányt mutasson. Az itt szerzett tudás, tapasztalat nem csak a katonai életre készíti fel a fiatalokat, a fegyelem, a precizitás, a közösségért tenni akarás, a hazaszeretet az életük minden szakaszában velük marad és segíti őket – mondta az ezredes, és hozzátette, a kadét program mellett a népszerű honvédelmi táboroztatás, a különböző sportrendezvények is segítik ezt a törekvést.

Tóth Edina, a Szent István Gimnázium intézményvezetője kifejtette, nincs könnyű helyzetük abból a szempontból, hogy két nagyváros, Nyíregyháza és Debrecen között helyezkedik el az iskola, nehéz felvenni a versenyt a nagyvárosok gimnáziumaival. Helyben szeretnénk a fiataloknak minél több alternatívát mutatni. Az oktató-nevelő munkánk két pillére az informatikai, az emelt idegen nyelvi, és az általános gimnáziumi képzés, valamint természetesen egyházi iskolaként a hitélet. A következő tanévtől pedig a kadétprogrammal is tudunk még többet nyújtani a tanulóknak. Bízom bene, hogy érdeklődéssel fogadják a kadétprogramunk bevezetését – fejtette ki reményét Újfehértó egyik emblematikus intézményének a vezetője.

Zsíros János 12-es diák azért szeretne jelentkezni a programra, mert nagyon sok családtagja katona volt. Amikor a tanáraim jelezték, hogy indul egy ilyen program, kapva kaptam az alkalmon. Szerettem volna többet megtudni erről a lehetőségről. Igazából az informatika érdekel nagyon, de a kadét program megtanít az életre és kitartásra nevel.

A szerződést a Honvéd Kadét Programról a Magyar Honvédség képviseletében Vantal Zsolt ezredes, a KOSZISZ Intézményfenntartó Szervezet nevében Inotay György főigazgató, míg a Szent István Gimnázium nevében Tóth Edina intézményvezető látta el kézjegyével, majd Vantal Zsolt átadta az intézményvezetőnek a szerződéskötés szimbólumát, a tanúsítványt.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában