Máriapócs

2023.09.09. 16:48

Hidat építenek Máriapócs és a palesztin város között

A Beit Jalából érkezett testvérvárosi delegációt pénteken a nyírségi nemzeti kegyhelyen fogadták.

Szon.hu

Fotó: Gazdag Mihaly

 – Az ember önmagával sincsen békében, ez az oka annak, hogy a szomszédaival, rokonaival, a testvérnépekkel sem képes erre. Isten nélkül nincsen béke – hangsúlyozta Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Görögkatolikus Főegyházmegye érsek-metropolitája pénteken azon a máriapócsi zárókonferencián, melyen részt vett Beit Jala delegációja is. Issa Saliba Khalil Alquassis, a palesztin település polgármestere, Duraid I. H. Alalam ortodox pap és Nassar J. H. Khamis, Magyarország tiszteletbeli konzulja azért látogatott hazánkba és vármegyénkbe, hogy jelenlétükkel is erősítsék a testvérvárosi megállapodást, ami Máriapócs és Beit Jala között köttetett.

 

– Túl azon, hogy igyekszünk majd egymásnak segíteni, a legfőbb kapcsolódási pontunk az istenhit legyen. Ez az együttműködés minél több embert vigyen közel az Istenhez, hogy aztán képesek legyenek egymáshoz is közeledni úgy a barátok, mint az ellenségek – tanácsolta Kocsis Fülöp érsek-metropolita.

– „Nézzétek, milyen kedves és jó, ha egyetértésben élnek a testvérek!” – idézett a 133. zsoltár első verséből Szocska Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke, s hozzátette: akik nagy családban élnek, úgy tartják, hogy a legfájdalmasabb, amikor a testvér bánt testvért, a legmegerősítőbb pedig az, ha segítik egymást.

– Én egykeként nőttem fel, de őszintén meglepett, hogy amikor az együttműködésünk jegyében Palesztinában jártam, igazi testvérekre találtam. Mélyen megérintett az a szeretet, barátság, amivel fogadtak bennünket. Nagyon örülnék, ha ez a szoros kapcsolat számos boldog éven át megmaradhatna közöttünk.

– Ez a kapcsolat nemcsak két város és közösség szorosabbra fűzött együttműködését jelenti, híd a kereszténység két kicsi, de annál fontosabb és fényesebb ékköve között – vette át a szót Azbej Tristan, a Külgazdaság és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programért felelős államtitkára.

– Beit Jala Palesztina egyik legnagyobb keresztény többségű települése. Egyik alkalommal, amikor volt szerencsém ott járni, megtudtam, hogy Máriapócshoz hasonlóan nagyon fontos zarándokhely, ahol Szent Miklós püspök is fejet hajtott. Mindkét város jelentős szerepet tölt be keresztények kapcsolatában, hidat képez tehát az emberek között.

– A magyar történelemben a kereszténység kulcsszerepet játszott, s ez az örökség a mai napig fontos része az önazonosságunknak. A kormány elkötelezett abban, hogy szerte a világon támogassa azokat a keresztény közösségeket, akiket a hitük miatt üldöznek és fenyegetnek. Négy évig éltem és szolgáltam a Szentföldön, ahol megtanultam, a muzulmánok és a zsidók is felismerik a keresztény közösségek jelentőségét a béke és a közös jövő megteremtésében. Hazánk a Hungary Helps programban támogatja az ottani oktatási intézményeket, valamint a vallási-kulturális örökség megőrzését. Ezt erősíti a Máriapócs és Beit Jala között létrejött testvérvárosi kapcsolat is. Hisszük, hogy ez nem csupán egy diplomáciai lépés, hanem egy olyan együttműködés, ami egymás megismerésére és a keresztény szolidaritásra épül – mondta Azbej Tristan államtitkár.

– A Betlehemhez közeli Beit Jala polgármestere és vezetése évtizedek óta többségében keresztény. Kölcsönösen kerestük egymással a kapcsolatot, amit Palesztinában tett márciusi látogatásunk során egy együttműködési megállapodás aláírásával tettünk hivatalossá – idézte fel az elmúlt hónapok eseményeit Papp Bertalan. Máriapócs polgármestere kifejtette: az izraeli megszállás és az iszlám behódolás miatt folyamatosan csökken a város területe és a lakossága, az ott élő, kisebbségben lévő keresztényeket pedig üldözik. A Hungary Helps és a magyar kormány nem titkolt szándéka a keresztény értékrend megvédése, amihez minden segítséget megadnak Beit Jalának is. 

KM
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában