Kanada, Fehérgyarmat

2023.10.10. 07:00

Kürtős kalács a Niagara-vízesés mellett

Dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő Kanadában meggyőződött arról, hogy kedvelik a magyarokat.

Szon.hu

Három hónapja az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetének – amely a világ legnagyobb biztonsági szervezete –  vancouveri közgyűlésén a fehérgyarmati dr. Tilki Attila a magyar delegáció vezetőjeként szólalt fel. A szabolcs-szatmár-beregi országgyűlési képviselő elmondta: kiemelten fontosnak tartja, hogy aktívan vegyünk részt egy olyan csoport munkájában, amelynek földrajzi térségében a Föld energiatartalékának 75 százaléka található.

A napokban Németh Zsoltot, a Parlament külügyi bizottságának elnökét kísérte el a juharlevelesek országába.

– Az ottawai tárgyalások során szinte minden fontos politikai szereplővel találkoztunk. Vas-Salazar Mária nagykövet kiváló munkát végez, amellyel igyekszik a két ország gazdasági közötti kapcsolatokon túl a kanadai magyarság kötelékeit is szorosabbra fűzni hazánkkal.
A kanadai-magyar parlamenti baráti tagozat tagja Adam van Koeverden, aki a 2008-as nyári olimpián 500 méteren kajakban lett aranyérmes, és rendkívül büszke a magyar származására. Michaelle Rempel Garner korábban miniszter volt Kanadában, felidézte, hogy a nagyszombati származású nagymamája mennyit mesélt neki az ízletes magyar szilvalekvárról és a pálinkáról.
A Magyar Örökség Hónap részeként a külügyi bizottság elnökével meglátogattuk a torontói magyarokat.

 


A Magyar Örökség Hónapjának előzménye: 2022. április 11-én az ontáriói parlament hivatalosan is törvénybe iktatta, hogy Ontario tartomány minden év októberét az 1956-os október után hivatalos magyar emlékhónapnak – Hungarian Heritage Month – nyilvánította.
Ontario Kanada negyedik legnagyobb és legnépesebb tartománya, az ország leggyorsabban fejlődő ipari és pénzügyi központja. A 14,79 millió lakosú tartomány az ország nemzeti össztermékének a 38,6 százalékát állította elő 2020-ban.
– Az emlékhónap jelentős nemzetpolitikai és diplomáciai siker, a kiváló kétoldalú kapcsolatok szimbolikus elismerésének bizonyítéka, egyben elismerése egész Kanada-szerte annak, hogy a magyar közösség nagymértékben hozzájárult a helyi kultúra kialakulásához. Az első Magyar Örökség Hónap megünneplésére tavaly került sor, az összes magyar diaszpóraszervezet ünnepelte azt Ontario szerte nagy számú programokkal, melyet Magyarország torontói főkonzulátusa proaktívan szervezett és támogatott. Az Örökség Hónap protokolláris csúcspontja és záróeseménye Novák Katalin köztársasági elnök látogatása volt – fejtegette dr. Tilki Attila.


– Felemelő volt az olasz emmigránsok gyermekeként született Leo érsek atya szentmiséjén részt venni: a mise során többször is magyarul szólt a torontói magyar közösséghez. A montreali másodgenerációs olasz származású Leo, a Kanadai Katolikus Püspöki Konferencia főtitkársága alatt Ottawában lelkipásztori szolgálatot keresett, és a magyar katolikus közösségben kapott lehetőséget. A közösségnek saját temploma nem volt, számukra angol nyelvű miséket tartottak. Francis Leo ezt a szokást megtörve magyarul olvasott mise szöveget, és tanult is magyarul, ezért nagyon jó kapcsolata lett a közösséggel. Áldozatos munkája elismeréséül 2021-ben magyar állami kitüntetésben részesült.
– Ismét meggyőződhettem arról, hogy a kanadaiak szeretik a magyarokat. Különösen azokat, akik az országukért sokat tesznek. Lehetőségünk volt ellátogatni a Niagara-vízesés melletti kisvárosba, ott a Budapest étteremben megkóstoltuk Kanada legnépszerűbb és legfinomabb kürtős kalácsát.


A mi generációnk még a Nagy Indiánkönyvön és Winnetoun nőtt fel. Ma már indiánnak sem lehet nevezni az irokézeket, az apacsokat vagy a huronokat – az indigenous megnevezés a trendi. Az indiános olvasmányélményeinkre is tudtunk emlékezni ott, ahol a Niagara belefolyik az Ontarióba, a Nagy-tavak egyikébe.

LTL

Fotók: dr. Tilki Attila archívuma

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában