Tiszabezdéd

2023.12.06. 17:30

Aprócska út, óriási teherforgalom (fotók)

Még mindig kilométeres sorokban vesztegelnek a kamionok Tiszabezdéd mellett

Miklós István

– Több mint egy hete tart már ez az őrület, folyamatosan jönnek a kamionok, és nem tudjuk, hogyan közlekedjünk biztonságosan – árulta el lapunknak egy tiszabezdédi hölgy, akit a településen áthajtó kamionokról kérdeztünk. Mint ismert a szlovák és lengyel blokád miatt rengeteg ukrán tehergépjármű hazánkon keresztül igyekszik elérni úti célját. A megnövekedett forgalom és a 4-es főút tehermentesítése érdekében elterelik a kamionokat. A rendőrség azt közölte, teljes kapacitással működtetik a folyamatosan túlterhelt záhonyi határátkelőhelyet, de a várakozási idő ennek ellenére is több órás. Ennek az az oka, hogy hiába gyorsítják a kiléptetést a magyar rendőrök, a beléptetés már az ukrán hatóságok feladata.

Fotó: Miklós István

A jelentős torlódások mérséklése és a várakozási idő csökkentése érdekében a rendőrség az elmúlt napokban olyan intézkedéseket vezetett be, amelyek eredményeként a Magyarországon várakozó tehergépjárművek száma – miközben Szlovákiában és Lengyelországban változatlan a helyzet – több mint 30 százalékkal csökkent.

Mindez annak köszönhető, hogy a járművek egy részét Románia felé irányították a magyar hatóságok, valamint a szlovák határon ütemezetten léphetnek be a teherautók hazánk területére. A vármegyei rendőr-főkapitányság munkatársai a 4-es főúton várakozó teherautókat Kisvárdánál leterelik a főútról a 4145-ös útra. A kamionok a főútra szakaszosan, rendőri irányítás mellett, Tiszabezdédnél térhetnek vissza. Munkatársaink a helyszínen jártak, és a lakóktól megtudtuk, nagyon zavarja őket a rengeteg jármű, melyek a település keskeny utcáján a közlekedést is megnehezítik.

Zavaró a folyamatos robogás

– Egyszerre 10–12 kamiont engednek erre a rendőrök, a járművek óránként, másfél óránként jönnek erre. Körülbelül egy hete ez a helyzet, és azt a szóbeszédet hallottuk, hogy még egy jó darabig nem számíthatunk másra. A kamionok éjszaka is áthaladnak a településen, el sem tudom képzelni, milyen zaj lehet az érintett utcában. Mi egy kereszteződéssel távolabb lakunk, újak az ablakaink, de még így is nagyon zavaró a folyamatos robogást hallgatni – mesélte az egyik nyugdíjas lakó, Jolán.

A Tiszabezdédre bevezető útszakasz nem túl széles, ennyi teherjármű megjelenése nagyon megnehezíti rajta a közlekedést, ráadásul sok helyen a padka sem rendezett, így nem nagyon van hová húzódni a 40 tonnás monstrumok elől. Ahogy a helyiektől megtudtuk, az utca máskor nagyon csendes, napközben jó néhány percbe telik, mire egy gépkocsi áthalad rajta. Most viszont kamionok százai közlekednek ott, immár hosszú napok óta.

A helyieket a zaj mellett az út épsége is aggasztja, mint mondták, most sincs jó állapotban az érintett szakasz, de a megrakott kamionok folyamatos érkezése biztosan további károkat tesz majd benne.

Az út is tönkremehet

– Most is sok a kátyú, szlalomozni kell az autókkal, de a kamionforgalom tovább fogja rontani a helyzetet. Erre nem készülhettünk fel, nem kaptunk semmilyen információt, nyugdíjasként csak azt tudjuk, amit látunk, illetve amit a munkába járó fiatalok elmondanak. Az éjszaka sem szent, akkor is folyamatosan mennek a járművek a rendőri kísérettel. Értjük, hogy nagy a baj, és valahogy meg kell oldani, ám egy ilyen kisebb településnek ez óriási teher – mondta el lapunknak Éva, a terelőút mellett élő nyugdíjas hölgy.

A kialakult helyzet a hazánkban ragadt kamionsofőröket is megviseli, sokan napok óta vesztegelnek Kisvárda–Tiszabezdéd térségében. Senkinek nem akarnak kellemetlenséget okozni, csupán végezni a munkájukat, és amint lehet, hazajutni a családjukhoz. Tiszabezdéd mellett a feltorlódott járműoszlopban ragadt sofőrökkel is beszélgettünk. Roman, az egyik vármegyénkben ragadt sofőr még november 20-án indult útnak, és fogalma sincs, mikor jut végre haza, mivel az elmúlt három napban mindössze 10 kilométert tett meg.

Nem tudják, mikor indulnak el

– Szerencsére van elég élelmem és vizem is, attól nem kell félnem, hogy kifogyok a készleteimből, legalábbis egyelőre. Az időjárás is enyhébb annál, amit otthon megszoktam, de természetesen ebben a hidegben is fűtenem kell. A kamionban van állófűtés, és a tartály is több mint félig van még (ez mintegy 600 liter gázolajat jelent – a szerk.), ugyanakkor már harmadik napja rostokolok itt, és szeretnék végre hazaindulni – mondta el lapunknak az ukrán kamionsofőr, aki banánt, mangót, avokádót szállítana hazájába.

– A kamion tele van a friss áruval, annak sem tesz jót a késés. A bosszantó az az egészben, hogy semmit nem tudunk, fogalmunk sincs, mikor mehetünk tovább – tette hozzá.

Ottjártunkkor is több kilométeren át sorakoztak a kamionok, látni sem lehetett a menetoszlop végét. A sofőrök egy része telefonon próbálta nyugtatni a hozzátartozóit, mások a munkáltatójuktól próbáltak valamilyen információhoz jutni, megint mások a kamionokból kiszállva a kollégáikkal beszélgettek. Sajnos a kialakult a helyzet miatt ezt nyugodtan tehették, nem kellett attól tartaniuk, hogy feltartják az esetlegesen meginduló járműoszlopot. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában