Nyíregyháza

2023.12.09. 12:59

Átkeresztelték a laktanyát

Magyarországon az egyik honvédlaktanya kapujáról levették a Petőfi Sándor nevet.

Szon.hu

Nemrégiben magyar küldöttség járt Kazahsztánban, ahol az ország fővárosában, Asztanában Petőfi Sándorról – a nagy költő születésének 200 évfordulója tiszteletére – utcát neveztek el. Az utcatáblát Szijjártó Péter külügyminiszter leplezte le. Kicsit meglepett, mikor ennek ellenkezőjéről hallottam, hogy Magyarországon az egyik honvédlaktanya kapujáról úgymond levették Petőfi Sándor nevét, és átkeresztelték Mária Teréziának.

A hős helyett

Ez azért is szomorú, mert amellett, hogy az egykori császárnénak nagyon sokat köszönhet az ország, de az ő nevéhez fűződik például a „madéfalvi veszedelem”, vagy mondhatnánk, „tömeg­gyilkosság”, ahol több ezer székely-magyar halt meg, akik ártatlanok voltak. Így egy kicsit furcsa és szomorú is, hogy a hős helyett, aki életét adta a hazáért, egy ilyen „kétes múlttal” rendelkező, s bárhogy is nézzük, a magyarokat elnyomó császárnő kapta a „megtiszteltetést”. 

Darvas Iván

A laktanya elnevezésének okai

A hivatalos indoklásban olvasható: Budapest, de bátran állíthatjuk, az ország egyik legszebb, ma is álló laktanyája a Budaörsi út mentén helyezkedik el. A kaszárnya építését 1916-ban fejezték be, és 1917-től 1945-ig IV. Károly király nevét viselte. A jelenlegi nemzetünk legnagyobbjai között tartjuk számon, amíg csak magyar ember él a földön, de a szabadságharc lánglelkű költőjének katonai vonatkozásai nem kifejezetten „erősek”.
A régi (buda)pesti közös „háziezred”, a cs. és kir. 32. gyalogezred alapítója Mária Terézia volt 1741-ben, nevét az ezred mint „örökös tulajdonosét” 1888-tól viselte a Monarchia összeomlásáig. 1930–1945 között a budapesti m. kir. 1. honvéd gyalogezred ugyancsak az ő nevét viselte. Mivel a királynőről 1893-ban elnevezett laktanya (Üllői út 45–51.), ahol a 32-esek állomásoztak, ma már nem honvédségi objektum, méltó volt, hogy nemcsak a főváros, de az egész ország egyik legszebb laktanyája, amelyben most a 32-es számot továbbvivő alakulatunk (32. Testőr­ezred) is elhelyezkedik, az ő nevét viselje – írja a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában