Horgászat

2023.12.03. 15:50

Compó, süllő, harcsa is került a vízbe

Az őshonos halak telepítésére az országos szövetség is adott támogatást.

M. Magyar László

Pontytelepítés

Forrás: szövetség

A Mohosz Állománypótlási és Fejlesztési Célelőirányzat (ÁPFE) pályázatának köszönhetően 5 millió forint támogatást kapott a Sporthorgász Egyesületek Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szövetsége a vállalt 10 millió forint összegű önerő mellé. 

Tóba, holtágba, folyóba 

A telepített halak értéke meg is haladta ezt, összesen 17 millió forint értékű halállomány került a szövetségi vizekbe „a preferált őshonos halfajok telepítése” jogcímű pályázatnak köszönhetően. A szövetségi vizekbe került 20 mázsa kétnyaras ponty, 1,60 mázsa 1-2 nyaras süllő, 1,5 mázsa 1-2 nyaras harcsa. A vármegyei szövetség egyik további pályázata szintén a Mohosz-ÁPFE támogatásával valósult meg „Horgászvizeink ponty törzsállományának fejlesztése” címmel. Ennek köszönhetően 1,9 millió forint támogatást nyert el a szervezet 3,1 millió forint önerő mellett. Az extra méretű pontyok Császárszállásra és a tiszadobi holtágba kerültek 10-10 mázsa mennyiségben. 

Öröm az ürömben 

Egy harmadik pályázat sajátos módon öröm az ürömben, ugyanis a „Vis maior jellegű halpusztulás kárenyhítése haltelepítéssel az Öreg-Túr folyón” című pályázatra érkezett támogatás, mivel egy korábbi vízszennyezés miatt jelentős mennyiségű hal pusztult el. 
A pályázatra 2,5 millió forint támogatást kapott a szövetség az önerő mellé: 600 kg piaci ponty, 100 kg 1-2 nyaras süllő, 100 kg 1-2 nyaras harcsa, 800 kg keszeg és 200 kg compó talált otthonra az Öreg-Túrban. A pályázatok mellett egész évben folyamatos volt a telepítés. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában