Nyíregyháza

2023.12.08. 17:30

Ékszereket díszítenek a beregi motívumok

Az új kollekción a keresztszemes hímzés köszön vissza.

Szon.hu

 – Hatalmas öröm, hogy a beregi keresztszemes immár a Zema ékszerein is megjelenik, hiszen azt a motívumkincset örökítik meg, amelyek a beregi emberek mindennapjait évszázadok óta meghatározzák. Bízom benne, hogy a korábbi kollekciókhoz hasonlóan ez is elindul majd világhódító útjára, s messzire elviszi vármegyénk ezen értékét – így fogalmazott pénteki sajtótájékoztatóján Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Értéktár Bizottság elnöke és hozzátette: régi vágya volt, hogy ezek a motívumok megjelenjenek a kiemelt nemzeti értéknek számító termékeken.

Színek és formák

– Korábban is felhasználtunk népi, így például matyó, palóc vagy kalocsai mintákat, és most jutottunk el odáig, hogy a térségünk egyik legjelentősebb és legismertebb hímzése, a beregi keresztszemes motívumai is visszaköszönjönek ékszereinkről – ezt mondta a Zema kreatív igazgatója, Papp Erzsébet, és megköszönte a vásárosnaményi asszonyok munkáját: ők voltak azok, akik a minták varrásában a segítségükre voltak.

– Az alapszíneket: a kéket és a pirosat használtuk, hiszen ezek erőteljesek, és nagyon jól mutatnak, de természetesen a formavilágot is megjelenítjük a medálokon, karkötőkön, fülbevalókon, ahogy a kisebb, jól hordható ékszereken is. A beregi keresztszemes, illetve egy másik, az Empire nevű kollekciónkat nemrégiben a Vajdahunyad várában mutattuk be, és mindkettőnek nagy sikere volt – mesélte Papp Erzsébet, aki arról is beszélt, hogy milyen nehézségekkel kell megküzdeniük a népművészeti  motívumokra épülő ékszereik tervezésekor. Mint mondta, mivel a tradíciókat ékszerként viselni manapság nem trendi, úgy kell ezeket megalkotniuk, hogy a fiatal hölgyek szívesen viseljék ezeket.

Megjelenik bennük a kultúránk

– Nemcsak a hölgyek szíve dobban meg e gyönyörű ékszerek láttán, hanem mindenkié, aki számára fontosak az értékek, a hagyományok. Ezek a motívumok erősítik a kötődést a szülőföldünkhöz, s megjelenik bennük a kultúránk – így fogalmazott dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő.
Vásárosnamény polgármestere, Filep Sándor azt mondta, hogy neki, aki ezer szállal kötődik a Bereghez, különös és megható érzés e hímzés motívumait nyakláncokon, karkötőkön viszontlátni. – Tavaly hungarikum lett a beregi keresztszemes, nem volt tehát hiábavaló a sok munka, az pedig egy újabb lépés, hogy immár ékszereket is díszítenek e motívumok – emelte ki és ő is megköszönte a Beregi Múzeum dolgozóinak azt a sok segítséget, amit a kollekció elkészítéséhez nyújtottak.

KM  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában