Sztrájk

2023.12.08. 08:57

Szabolcs-Szatmár-Beregben sem indulnak a buszok - Kétnapos sztrájk a Volánbusznál

Advent vasárnap kezd kétnapos sztrájkba a Volánbusznál a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet.

Szon.hu

Forrás: Illusztráció: Pixabay

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet – arra hivatkozva, hogy 2024-re még nem született bérfejlesztési ajánlat – advent második vasárnapjára, azaz 2023. december 10-ére és az azt követő hétfőre, december 11-ére munkabeszüntetést hirdetett a Volánbusznál. A vállalatnál működő közel húsz érdekképviseletből eddig egyik sem jelezte csatlakozási szándékát a munkabeszüntetéshez. A Volánbusz a sztrájk tervezett ideje alatt biztosítja az elégséges szolgáltatásokat, a várhatóan nem közlekedő járatok listája a Volánbusz honlapján érhető el.

A Volánbusz továbbra is vitatja az indokolatlan munkabeszüntetés jogszerűségét és jogorvoslattal él a végzés ellen, amellyel az elsőfokú bíróság elutasította kérelmét a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet által még az idei évre meghirdetett, kétnapos sztrájk jogellenességére vonatkozóan. A vita nem a sztrájk lehetőségéről, hanem az időzítéséről szól. A társaság álláspontja szerint ugyanis az idei évben munkabeszüntetésre sem ok, sem jogszerű lehetőség nincs, hiszen a Kollektív Szerződés keretében a 2023-as évre érvényes bérmegállapodás van hatályban, amit a Volánbusz vezetése maradéktalanul betartott.

Felelős munkáltatóként a társaságnak szándékában és érdekében áll megállapodást kötni a jövő évi bérfejlesztésről. A Volánbusz számára a legnagyobb értéket ugyanis munkatársai jelentik, ezért megbecsüli munkavállalóit és dolgozói megtartására és megelégedésük növelésére törekszik. A Volánbusz korábban már többször is kijelentette és most is hangsúlyozza, hogy elkötelezett a mielőbbi bérmegállapodásban, amit lehetőség szerint legkésőbb 2024. január 20-ig megkötne az arra jogosult érdekvédelmi szervezetekkel. A Volánbusz az eddigi gyakorlatához híven továbbra is nyitott a párbeszédre, a munkavállalókkal való együttműködésre – a munkahelyek stabilitása, megőrzése ugyanis a munkavállalók és a munkáltató közös ügye.

Az indokolatlan sztrájk ellenére a Volánbusz haladéktalanul megkezdte az arra történő felkészülést. A még elégséges szolgáltatásnak megfelelő menetrendet a személyszállítási törvényben előírt határidőn belül, két nappal a munkabeszüntetés megkezdése előtt nyilvánosságra hozta. Az elégséges szolgáltatás keretében az első nap a járatok 80, a második nap pedig az 55 százaléka közlekedni fog, ez azt jelenti, hogy a Volánbusz a két nap során összesen mintegy 23 ezer kieső járattal tervez országszerte. Amennyiben az adott járatok közül az érintett autóbusz-vezetők nem csatlakoznak a munkabeszüntetéshez és felveszik a munkát, akkor még több járat közlekedik majd menetrend szerint.

Több ezer busz nem indul a régióban

A Hajdú Online a SZAKSZ elnökét, Dobi Istvánt arról kérdezte, mennyi járatot, illetve munkavállalót érint a sztrájk Hajdú-Biharban. Tekintettel a jelentős számra, az elnök vármegyei lebontást ugyan nem tudott közölni, azonban a régiós adatokat a rendelkezésünkre bocsátotta.

Ez alapján várhatóan vasárnap 527, hétfőn pedig 3 ezer 367 járat fog kimaradni az észak-keleti régióban, ami Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyét érinti.

Ez Dobi István szerint mindössze egy valószínűsíthető adat, a konkrét számok annak tükrében változhatnak, hogy hányan veszik fel mégis a munkát a két napban.

A szakszervezetek által megfogalmazott összeg 70 és 100 milliárd forint közé tehető, ami értelemszerűen jelentős forrást igényel. Az elnök szerint a bértárgyalásokat a munkáltató a jövő évre szeretné áttenni, azonban a kétnapos sztrájkot – főleg a hétfői napot – nagy figyelemmel fogják kísérni. Ha a ugyanis a munkabeszüntetés nem lesz hatásos, nem várható változás.

Megkérdeztük, ebben az esetben tervez-e a szakszervezet újabb sztrájkot vagy egyéb nyomásgyakorlást, erre Dobi István így válaszolt:

Nem hagyhatjuk cserben a tagjainkat, akik aktívan részt vesznek a sztrájkban, ezért, ha a mostani eredménytelen lesz, azzal kezdjük az évet, hogy január 7-8-ára újabb sztrájkot hirdetünk. Ebben az esetben a forgatókönyv ugyanezt a menetrendet fogja követni

– mondta.

Nem marad buszjárat nélkül a lakosság

Az elnök hozzátette, az elégséges szolgáltatást – ahogy a december 10-11-ei sztrájk esetében is – a jogszabályoknak megfelelően akkor is teljesíteni fogják, vagyis attól senkinek nem kell tartania, hogy nem fog eljutni a munkahelyére, az iskolába vagy a kórházba, vagy éppen nem tud hazaérni a lakóhelyére. Az elégséges szolgáltatás azt takarja, hogy három járatpárt kell biztosítani egy-egy településre a sztrájkidő alatt is. Ezt hivatásforgalomnak nevezi a szakma, melyet minimális vagy semmilyen korlátozás nem érint.

Ennek ellenére jelentősnek nevezhető a leállás, hiszen csak a hétfői napon országosan a 42 ezer járatból közel 20 ezer kimarad.

Dobi István szerint a jelenlegi helyzetet amiatt is érdemes kihasználni a munkavállalóknak, mert a buszvezetők körében óriási a munkaerőhiány, a sofőrök fáradtak, az éves túlórakeret pedig már most ki van használva. A korfa magas, az elkövetkező években számos sofőr nyugdíjba megy, míg az utánpótlás kevés, mert a fiatalok nem vállalják ezt a munkát, mivel nem bírják a terhelést és a konfrontációt az utasokkal, továbbá az ünnepek idején sem szeretnének dolgozni. Az elnök hangsúlyozta, buszvezetőnek lenni szolgálat, fegyelmezett embert igénylő munka. 

Helyközi közlekedésben az alábbi két napon lehetnek korlátozások:

December 10.:

- Ezeket a járatokat érinti a vasárnapi sztrájk Szabolcs-Szatmár-Beregben!

December 11.:

- Ezeket a járatokat érinti a hétfői sztrájk Szabolcs-Szatmár-Beregben!

Nyíregyházán december 11-én lehetnek korlátozások:
- Ezeket a járatokat érinti a hétfői sztrájk Nyíregyházán!

További információ a Volánbusz oldalán.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában