Nyíregyháza

2024.02.21. 17:30

A „félvezetők országában” álltak dobogóra

A Tajvani Nemzetközi Tudományos Kiállításról tért haza szép eredménnyel a BánkiRobot két diákja.

Miklós István

Ahogy azt már olvasóink megszokhatták, időről időre beszámolunk a BánkiRobot Team hazai és nemzetközi sikereiről, s a tehetséges fiatalok a közelmúltban is rendkívül szép eredményekkel tértek haza egy nemzetközi versenyről. A BánkiRobot két tagja, Prill Gábor és Zsigó Dalma a Tajvani Nemzetközi Tudományos Kiállításon jártak projektjeikkel. Gábor a második, míg Dalma a harmadik helyet hódította el kategóriájában a népes nemzetközi mezőnyt felvonultató kiállításon. Élményeikről és további terveikről meséltek a Kelet-Magyarország és a Szabolcs Online podcastsorozatában. 

Nagy hangsúly a matematikán 

– Egy nagyon egzotikus helyszínen jártunk, ráadásul olyan résztvevőkkel találkoztunk, akikkel az európai versenyeken nem futottunk össze eddig. Érkeztek projektek Makaóból, Hongkongból, de még Guam szigetéről is – árulta el lapunknak Zsigó Zsolt, a BánkiRobot Team vezetője. Azt is tudatta, hogy az ázsiai iskolarendszer merőben eltér az Európában megszokottaktól. 
– Ott sokkal jobban fókuszálnak a matematika oktatására, ami a versenyre nevezett projektekben is tükröződött. A hazai versenyeken elvétve találkozni egy-egy ilyennel, a kiállításon viszont legalább 40 matematika témájú munka volt, ami bejutott a döntőbe. A kiállításra 27 országból több mint 600 projekt nevezett, és sok izgalmas munkát láthattunk. Úgy gondoltam, jó esélyekkel indulunk, csupán arra kell nagyobb hangsúlyt fektetnünk, hogy a munkánk eredményességét hiteles adatokkal még inkább alátámasszuk. A korunk jellemző trendjei is megmutatkoztak a Tajvani Nemzetközi Tudományos Kiállításon, hiszen rengetegen foglalkoztak a mesterséges intelligenciával. E kategória győztese egy olyan indonéz fejlesztés volt, ami az algoritmusával képes volt eldönteni, egy videó valós képeket ábrázol, vagy éppen egy AI generálta hamis felvételt láthatunk – engedett betekintést a versenybe Zsigó Zsolt, majd kiemelte: a BánkiRobot mindkét projektje a hátrányos helyzetűek, fogyatékkal élők megsegítését tűzte zászlajára, és értő fülekre is találtak a munkák, ugyanis Ázsiában ezen emberek megsegítésére még érzékenyebb a társadalom. 

A BánkiRobot eredményes csapata Tajvanban 
Forrás: Fotó: Zsigó Zsolt archívuma

Elnyerte a zsűri tetszését 

Prill Gábor a már ismert Hand­Exo projektjével utazott Tajvanba, ami végül a dobogó második helyére vezette megalkotóját. A speciális eszköz működéséről a fiatal maker elmondta, a HandExo egy személyre szabható, kesztyű formájú exoszkeleton. 
– Arra szolgál, hogy segítse mozgatni, tornáztatni az emberek ujjait egy stroke vagy kézsérülés után. Ez volt az egyetlen olyan munka, ami a rehabilitációt segítette, és ez a zsűri tetszését is elnyerte. A projektemen már több mint két éve dolgozom, sok fejlesztés van benne, mondhatni, egy kiforrott eszközzé vált az évek alatt. Több alkalommal szerepeltem vele versenyeken, szerencsére sikerrel – mutatta be munkáját Prill Gábor, akit arról is kérdeztünk, az iskola mellett, az érettségire készülve hogyan van ideje ilyen nagyszabású kutató-fejlesztő munkát végezni. 
– A jó szervezésen múlik minden. Ügyelnem kell arra, hogy jusson idő a tanulásra, a kutatásomra, különösen most, az érettségi kapujában állva. Egy ilyen nemzetközi verseny mindig inspiráló, mivel a világ minden tájáról érkeznek korombeli fiatalok – tette hozzá. 
Zsigó Dalma is egy olyan eszközön dolgozik, ami a hátrányos helyzetűek életét teheti könnyebbé. A Wibrazz a hallássérültek kommunikációját támogatja sportolás, jelenleg elsősorban futballozás közben, s Tajvanban a harmadik hellyel jutalmazták a megalkotását. 
– Az eszközöm egy sportruházatba szerelhető kommunikációs készülék. Egy kis dobozt kell elképzelni, ami vibrációs jelzéseket ad. Hallássérült játékosokat kerestünk fel, és az lenne a célunk, hogy a jövőben ezek a játékosok együtt sportolhassanak az ép társaikkal. Még sok fejlesztés vár ránk, ám a prototípus működik, és a sportpályákon túl a családok életében is sokat segíthet – hangsúlyozta Zsigó Dalma. A Wibrazz messze túlmutat az eredeti elképzelésen, a sportolás közbeni kommunikáció javításán, hiszen akár abban is segíthet a jövőben a szülőknek, hogy akkor is felkelthessék hallássérült gyermekük figyelmét, ha ő éppen nem rájuk figyel. 

Nagy szükség lenne rá 

– A szülők mondták nekünk, mennyire hasznos lenne a hétköznapokban egy ilyen eszköz. Olyan lehetőségek nyílhatnak meg a hallássérült gyermekek szülei előtt, amikről eddig csak álmodni mertek. Az ép embereknek nehéz azt elképzelni, milyen összetett és embert próbáló feladat három hallássérült gyermekkel elmenni kirándulni. A Wibrazz azonban biztonságosabbá teheti mindezt a jövőben – vázolta fel a jövőbeni terveket Zsigó Zsolt. Bár a projekt még fejlesztés alatt áll, Tajvanban már volt érdeklődő, aki segítene a BánkiRobotnak abban, hogy a jelenleg még viszonylag nagy, doboz alakú készüléket sokkal kompaktabbá tegye. A félvezetők országában ugyanis jól értenek ehhez, a nyíregyházi diákok kezdeményezése pedig nagyon elnyerte a tetszésüket. A teljes beszélgetést hamarosan meghallgathatják a szon-hu-n.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában