Tiszabercel

2024.02.21. 14:07

A település híres szülöttére emlékeznek

A település híres szülöttére emlékeznek

Száraz Anita

Koszorúzással egybekötött megemlékezést tart az Ibrányi Árpád Fejedelem Általános Iskola Tiszaberceli Bessenyei György Tagintézménye február 22-én 14 órától: az iskola tanulói a helyi önkormányzattal közösen hajtanak fejet a magyar felvilágosodás egyik legnagyobb alakja, Bessenyei György szülőházánál.

A tiszaberceli iskola 1997-ben vette fel a település híres szülöttének nevét. Az itt tanuló gyerekek első osztályos koruktól rendszeresen hallgatnak történeteket, elbeszéléseket Bessenyeiről. A diákoknak természetes az, hogy a halála évfordulóján, február 24-én (vagy a hozzá legközelebb eső tanítási napon) ünnepségen emlékeznek meg róla és fejet hajtanak szülőháza udvarán álló mellszobra előtt. Így lesz ez az idén is: február 22-én, csütörtökön az iskola aulájában kezdődő irodalmi délután után helyezik el a tanulók és a pedagógusok az emlékezés virágait a Bessenyei-emlékháznál.

Február 19-23-ig Bessenyei-hetet rendeznek az iskolában: a tanulók rajzversenyen eleveníthetik meg a Tisza partot, Bessenyei György szülőházát, de lerajzolhatják a felvilágosodás nagy alakját, vagy papírra álmodhatnak egy berceli képeslapot. A váltóversenyen és a Bessenyei-kupán ügyességükről tehetnek tanúbizonyságot, a kis nyelvész vetélkedőn pedig játékos nyelvtani feladatokkal tiszteleghetnek Bessenyei emléke előtt a diákok, akik a koszorúzás előtt irodalmi műsort adnak az iskola aulájában – tájékoztatta lapunkat Kerekes Jánosné tagintézmény-vezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában