Nyíregyháza

2024.02.26. 17:31

Indul a tesztüzem a „gyepin”

Az új kutyaházak könnyen tisztíthatóak, így megelőzhető a fertőzések kialakulása és terjedése a gyepmesteri telepen.

Csáki Alexandra

Fotó: Dodó Ferenc

Tíz kutyaólat adományozott a nyíregyházi állategészségügyi telepnek a PCAS egyesület. A szervezet 2010 óta foglalkozik a gyepmesteri telepekre bekerült állatok mentésével.
– Az elmúlt években egyértelművé vált, hogy ezeken a helyeken is nagy szükség van a segítségünkre, hiszen a fenntartók – önkormányzatok, civil szervezetek – jelentős része egyáltalán nem tud a költségvetésből erre áldozni. Nagyon sok állatot hozunk el a különböző „gyepikről”, mert megbetegedtek az olyan, jellemzően fa kutyaházak miatt, amiket nem lehet megfelelően fertőtleníteni, Más, lehetőleg költséghatékonyabb megoldást kellett keresnünk – magyarázta Vidra Betti, a PCAS vezetője a hétfői, telepbejárással egybekötött átadón, s hozzátette: külföldi partnerszervezetük által gyűjtött adományokból tudják megvásárolni az ólakat.
– Mi magunk is ilyen házakat használunk, tehát már kipróbáltuk, és kifogástalanul működnek, nagyon jól tisztíthatóak, felnyitható a tetejük, így könnyebb hozzáférni az állatokhoz. A kutyák imádják, felmászhatnak a tetejükre napozni, üldögélni, és az sem utolsó szempont, hogy ez a típusú menedék nyáron hűvös, télen pedig meleg. A mostani adománnyal a nyíregyházi állategészségügyi telepen is letesztelhetjük, hogyan teljesítenek a mindennapokban. Elsősorban kistestű, rövidszőrű, tehát fázósabb kutyák kenneljeiben helyezték el az új, hőszigetelt ólakat – mondta el lapunknak az állatmentő egyesület elnöke.

A Szállás úti telepen összesen 108 zárt, fedett, kifutórésszel ellátott, egyenként tíz négyzetméteres kennelben helyezik el az utcáról bevitt, feleslegessé vált vagy talált kutyákat. A gazdásítás hónapokig, sőt, akár évekig is elhúzódhat, ezért fontos, hogy a bekerült állatok élhető körülmények között, ha kell, orvosi kezelés mellett várhassák meg, míg új otthonra találnak.
– A nyíregyházi gyepmesteri telep rendkívül színvonalas, amit az állatvédők is megerősítenek – jelentette ki dr. Kovács Ferenc polgármester, s megjegyezte: ha az adományba kapott kutyaházak beváltják a hozzájuk fűzött reményeket, azt tervezik, hogy jövő télre továbbiakat is beszereznek.
– A telep munkatársaitól tudom, hogy a bekerüléstől és az örökbeadástól függően 70–90 kutyáról gondoskodnak itt, és azt is elárulták, hogy csak februárban huszonhat négylábú költözhetett szerető családba. A telepen 2018-tól foglalkoznak ivartalanítással is, ez idő alatt 568 ilyen műtétet végeztek el. Az örökbefogadás és a felesleges szaporulat megakadályozása a legjobb módja az állatvédelemnek, így mindenkit erre biztatok – fogalmazott a vármegyeszékhely polgármestere.
Miután a külső kenneleket, s az azok egy részében elhelyezett kutyaházakat megnézték, Rónaszéki Péter állategészségügyi csoportvezető újságírói kérdésre elmondta: a nyíregyházi állategészségügyi telep 2015-ben költözött a Szállási útra, azelőtt Zomboribokorban helyezték el ideiglenesen, hatósági megfigyelésre az állatokat. Annak jóval kisebb volt a kapacitása, mindössze harminc, egy négyzetméteres ketrecből állt, míg az új helyen előbb 54, 2018-tól pedig kétszer ennyi férőhely áll a rendelkezésükre.
– A hét bármely munkanapján várjuk az örökbefogadókat, akik ügyfélfogadási időben megtekinthetik a gazdára váró kutyákat, s ha megtalálják az igazit, még aznap haza is vihetik. Rendszeresen tartunk előre meghirdetett, rendkívüli örökbefogadó napokat, amikor munkaidőn túl is lehetőség van a látogatásra. Fontos tudni, hogy a telepen lévő négylábúak oltottan, chipelve, parazitamentesen kerülnek ki tőlünk.
Nem bírtuk ki, hogy ne nézzünk be a kennelekbe, ahonnan izgatott csaholás, farokcsóva és boldog szimatolás volt a válasz. Valószínűleg mindannyian ugyanazt gondoltuk: egyetlen kutyának sem lenne szabad így élnie, és erről kizárólag az ember tehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában