Támogatás

2024.02.08. 15:21

Mátészalkai költő az ösztöndíjasok között

Csáki Alexandra

Kürti László költő az idén is Térey-ösztöndíjas

Forrás: Fotó: Buzás Máté

Az infláció miatt a szabályzatban meghatározott legkevesebb szerződést kötik meg.

Döntés született az idei Térey-ösztöndíjasokról: a középgenerációs alkotók munkáját segítő irodalmi támogatást az idén harmincan kaphatják meg – közölte a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) az MTI-vel. A listán ebben az évben is szerepel vármegyei költő: a Térey János alkotói ösztöndíj bizottsága úgy döntött, 2024-ben is bekerül a támogatotti körbe a mátészalkai Kürti László. A PIM közleménye szerint, mivel az ösztöndíjak mértéke inflációkövető, a fenntartásra szánt keret azonban évek óta nem változik, a megszokottól eltérően a szabályzatban meghatározott legkevesebb, harminc szerződés megkötésére nyílik lehetőség az idén.

Elvileg lesz folytatás

A bizottság azt a kényszerű döntést hozta, hogy ebben az évben a minőségi megfontolások mellőzésével nem ítél meg ösztöndíjat azoknak az alkotóknak, akik más, hasonlóan központi költségvetési forrásból finanszírozott, nagyobb összegű, életjáradékszerű havonkénti kifizetésben részesülnek.

A 2020 elején ötéves futamidőre meghirdetett Térey János-ösztöndíj jelenlegi működési formájában 2025. január 31-én véget ér. Demeter Szilárd, a PIM főigazgatója közölte: a múzeum elkötelezett a folytatás mellett. Az azonban még kérdéses, hogy milyen formában. A tapasztalatok értékelése és az ajánlások mérlegelése után megújuló struktúrában hirdetik meg az év végén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában