Nyíregyháza

2024.02.22. 20:00

NAV-osok lepték el a Krúdy-gimnáziumot!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai, kollégái az adótudatosság erősítése érdekében tartottak tájékoztató előadásokat a nyíregyházi iskolában.

Tarnavölgyi Gergely

Forrás: Fotók: Gazdag Mihály

Az adótudatosság megalapozása nagyon fontos. Én pedagógusként egy kicsit hiányosságnak tartom, hogy a középiskolások a szaktárgyi órákon nem igazán kapnak releváns információt az adótudatosságról, az adózásról, valamint a különféle vállalkozói alapismeretekről. Ezért is örülünk a Nemzeti- Adó- és Vámhivatal programjának – mondta portálunknak csütörtökön Sallai Judit, a Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium biológia-földrajz szakos tanára, akinek köszönhetően elindult a hivatal és az iskola közös együttműködése. 
Piszár Tünde az adóhatóság részéről koordinálta a csütörtöki rendezvényt. Mint azt a NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának kommunikációs referensétől megtudtuk: a tájékoztató rendezvénysorozat célja a középiskolás korú fiatalok adótudatosságának fejlesztése.

 – Kollégáim mindezt interaktív módon teszik. A diákok meghallgatják, megtudhatják, okostáblán megnézhetik, milyen egy vámellenőrzés, s hogy például a vámosok hogyan tudják kiszúrni azt, hogy egy Nike melegítőfelső valóban eredeti-e. Az eddigi tapasztalataink szerint a diákok nyitottak erre a témára, így az érdeklődő iskolaigazgatókat, tankerületi vezetőket arra biztatjuk, csatlakozzanak a tájékoztató programsorozathoz – fogalmazott Piszár Tünde, aki a [email protected] e-mail címre várja az erre irányuló jelzéseket, megkereséseket. 

Kell egy jó ötlet

 A 12. C osztály tanulóinak dr. Dezső Ágnes Csilla főosztályvezető tartott arról tartott előadást, hogyan kell belevágni egy vállalkozás megalapításába. A szakember megkérdezte, mi különböztet meg egy alkalmazottat egy vállalkozás vezetőjétől. A válaszok közt elhangzott többek között a kockázatvállalási képesség is. Ez önismeretei szempontból is lényeges, mert valaki jobban érzi magát a komfortzónában, míg másokat a stresszfaktor éltet. Ezzel kapcsolatban egy kérdőívet is kitöltöttek a diákok. Ebben (többek közt) arra kérdeztek rá, ki mennyire tud egy váratlan helyzet reagálni, mennyire vállal kockázatot, vagy hogy oda mer-e menni egy idegenhez beszélgetni. A kérdésekre adott válaszokból kiderült, ki az, aki alkalmas egy vállalkozás vezetésére, és kik termettek inkább a beosztotti státuszra. – Nem az a sikeres vállalkozás alapja, hogy van egy ügyvéded egy könyvelőd. Kell egy jó ötlet is. És honnan tudhatom, hogy az ötletem jó? Ebben segít a SWOT-analízis, majd pedig a megvalósítási terv – fogalmazott dr. Dezső Ágnes Csilla főosztályvezető. 

Rozsnyai Millával, a 12. C osztály tanulójával a NAV-os előadás után beszélgettünk. – Tavaly decemberben lettem vállalkozó, akkor töltöttem be a 18. életévemet. Azóta dolgozok is egy cégben, mondhatjuk így, egészség- és üzleti tanácsadó vagyok. Anyukám korábban egy krónikus betegségben szenvedett, emiatt vágtam ebbe bele. Hormonális problémákkal küzdő emberekkel foglalkozom, képzéseken is részt veszek, fent vagyok a TikTok-on, ott keresem a partnereket, ügyfeleket. Különféle természetgyógyász előadásokra is járok, én ebben látom a jövőmet. Akinek lehet, igyekszem táplálkozási és egészségügyi tanácsokat adni – emelte ki a Krúdy-s diáklány, Rozsnyai Milla.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában