Nyíregyháza

2024.02.25. 12:14

Születésnapot ünnepelnek

A nyári táborozások, a karácsonyi közös vacsorák szép emlékek a sérült fiataloknak.

Szon.hu

Hazánk sok szép tájára eljutottak a fiatalok

Fotó: Mentor Alapítvány

Húsz évvel ezelőtt, 2004-ben alapította Nyíregyházán a Mentor Alapítványt a Pro Caritate díjas néhai Ágoston László és két fia, Péter és Ádám. Az alapítványt azzal a céllal hozták létre, hogy különböző programok és szociális tevékenységek révén segítsék a társadalmi esélyegyenlőséget, a másság elfogadását, valamint örömet szerezzenek a másként élő fiataloknak a szeretet ünnepén.

Élményeket nyújtottak

– Nagy eredmény, hogy a megalakulása óta folyamatosan végezte munkáját az alapítvány – mondta szerkesztőségünknek Ágoston Péter, az egyik alapító. – Az eddig eltelt két évtizedben ingyenes táborokat szerveztünk a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében és az ország más részeiben lakó sérült, fogyatékkal élő és ellátott fiataloknak. Közel 2500–3000 autista, látássérült, mozgássérült, tanulásban akadályozott, sajátos nevelést igénylő, értelmileg akadályozott személynek szereztünk sok-sok élményt a nyaralások alkalmával.

– Megható programok voltak a karácsonyi vacsorák és a szeretet ünnepéhez kapcsolódó ajándékozások is. Sajnos, a koronavírus-járvány miatt elmaradt háromszor a közösségi rendezvény, de az ajándékokat minden évben át tudtuk adni, s így közel 4500 sérült számára varázsoltuk csodálatos emlékké a szeretet ünnepét – folytatta Ágoston Ádám, az alapítvány másik alapítója.

– Bár édesapánk már nem lehet közöttünk, folytatjuk a ránk hagyott örökséget, s a korábbi évekhez hasonlóan ebben az évben is szervezünk programokat, valamint meg szeretnénk emlékezni a huszadik évfordulóról is.

Kiállítás, gálaműsor

– Az idén is szeretnénk nyári táborokat szervezni. A terveink szerint 110 sérült, ellátott fiatal három turnusban Hercegkúton, Sástón és Balatonszepezden töltene el egy-egy gondtalan hetet. Az évfordulóval kapcsolatban kiállítást rendezünk majd a Mentor Alapítvány két évtizedes történetéből. A karácsonyi ajándékozást ebben az évben egy gálával, egy kulturális műsorral szeretnénk összekapcsolni – tették hozzá az alapítványt alapító testvérek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában