Nyíregyháza

2024.02.26. 13:02

Több pénz jut a civilek támogatására

Erre a támogatásra olyan szervezetek pályázhatnak, amelyeket Nyíregyháza közigazgatási területére jegyeztek be.

Tarnavölgyi Gergely

Forrás: Fotók: Sipeki Péter

Az előző évhez képest 10 millió forinttal több keretösszegre pályázhatnak 2024-ben a nyíregyházi civil szervezetek. Míg 2023-ban 25 millió forint volt a különféle alapítványok és szervezetek részére kiutalható teljes forrásösszeg, ez az idén 35 millió forintra emelkedett – hangzott el a Váci Mihály Kulturális Központban megrendezett hétfői tájékoztató fórumon, melyet a Nyíregyházi Civil Fórum munkatársai szerveztek meg. 
A részletekről dr. Ulrich Attila, a vármegyeszékhely alpolgármestere tájékoztatta a megjelenteket. 

 – Sajnos az elmúlt három évben nem tudtunk ilyen jellegű pályázatokat kiírni. Az önkormányzatnak van egy 2008-as rendelete, ami meghatározza a pályázati feltételeket, kik adhatnak be igényeket. Igyekszünk ezzel is segíteni a civileket, a különféle rendezvények megszervezését, a polgárőrök munkáját, az ifjúság programjait, illetve a környezetvédelmet – sorolta az alpolgármester. 

 A hétfői tájékoztatóján elhangzott, a pályázati lehetőségek természetesen a nyíregyháziakra és az itteni programokra fókuszálnak, de ahogy korábban, most is lehet majd különféle kirándulások megszervezésére is forrásokat igényelni. Közös érdek a város fejlődése, mert az a város tud színesebbé válni és idecsalni a turistákat, ahol színes a civil élet. Dr. Ulrich Attila kiemelte, a pályázati rendszernek természetesen van egy bürokratikus része, ezért fontos betartani a keretszabályokat, ha tetszik, ha nem. Fontos, hogy csak olyan szervezetek pályázhatnak, amelyek Nyíregyháza közigazgatási területén vannak bejegyezve és megfelelnek a civil törvénynek. 

 – Az elmúlt három évben a Covid és a gazdasági válság miatt nem tudtuk ezeket a pályázatokat kiírni, de most ezt sikerült megoldani, és a keretet megemeltük 25 millió forintól 35 millió forintra – fogalmazott az alpolgármester. Hozzátette, a koronavírus időszaka után újra megpezsdülni látszik a civilek élete, ezért is emelték meg a forrásösszeget. A különböző alapokról is beszélt a hallgatóságnak dr. Ulrich Attila. 

Elhangzott, a civil alap (kirándulás, civil programok, rendezvények) 7,5 millió forintról 9,8 millió forintra emelkedett. A kulturális alap is több lett, ahogy a környezetvédelmi alap keretösszege (2024-ben már 4,2 millió forintra pályázhatnak a civilek) is emelkedett. A pályázati felhívások február 20-án megjelentek, a dokumentumok elérhetőek a varoshaza.nyiregyhaza.hu oldalon. 

Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere zárásképpen hozzátette, az elbírálások szigorúan a kiírásoknak megfelelően történnek, így minden szervezet figyeljen oda minden apró részletre a pályázataik benyújtásakor. 

A rendezvény egyik szervezőjével, Petneháziné Bugán Magdolnával, a Nyíregyházi Civil Fórum elnökével is beszélgettünk. Elmondta, a Nyíregyházi Civil Fórum még 1999-ben 27 szervezet összefogásával alakult meg, manapság már több mint 250 aktív tagszervezettel működik. 
– Azzal a céllal alakultunk meg, hogy a város közigazgatási területére bejegyzett, aktívan működő civil szervezetek együttműködéséhez, közös érdekérvényesítő szerepéhez keretet adjunk – tette hozzá az elnök, aki elárulta, két telephellyel is rendelkeznek a Damjanich és a Városmajor utcán, utóbbi helyszínen személyesen is várják a különféle szervezetek képviselőit, akiknek minden kérdésükre igyekeznek válaszolni.
Civil alap helyett az idén a környezetvédelmi alapra adjuk be a pályázatunkat. Keressük a legkreatívabb öko anyut vagy a legfiatalabbat vagy a legmerészebbet. A lényeg, hogy minél szélesebb körben szeretnék aktivizálni a kisgyermekes anyukákat és egymás tapasztalataiból építkezve egy új öko-közösséget létrehozni itt Nyíregyházán - mondta Hockné Dobos Adrienn, a Lógjunk Anyuval Egyesület munkatársa, motorja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában