Nyíregyháza

2024.03.26. 18:52

Állatbarát várossá válna Nyíregyháza

A kormánybiztos szerint fontos a felelősségteljes állattartás.

Csatári Jázmin Abigél

Állatbarát várossá válna Nyíregyháza

Fotó: Gazdag Mihály

Bárki ingyenesen részt vehet a Kutyázz Nyíregyháza! engedelmességi kutyasuli óráin, amelyek a felelős ebtartás érdekében indultak március 23-án, és április 26-áig tartanak a hat, az önkormányzat fenntartásában lévő kutyafuttatóban. – Ez a program is jelzi, a városvezetés számára nagyon fontos az állatvédelem – mondta dr. Kovács Ferenc polgármester, aki Ovádi Péterrel, az Állatvédelmi Cselekvési Terv Kidolgozásáért és Végrehajtásáért Felelős Kormánybiztossal közösen sajtótájékoztatón ismertette az állatbarát projektek eredményeit és terveit kedd délután a Törzs utcai kutyafuttatónál.

Nagy változások

– Az elmúlt tíz-tizenkét évben sokat tett a nyíregyházi önkormányzat az állatok védelme érdekében. Azért fogtunk össze a civil szervezetekkel, hogy jobb körülményt teremthessünk az állatoknak – jelentette ki dr. Kovács Ferenc, s hozzátette: mivel 71 százalékkal emelkedett a háztartásokban élő kedvencek száma, feladat is több lett. – Fontos, hogy az állattartás öröm legyen a gazdiknak, ne pedig teher – emelte ki a városvezető. – Korábban a befogott, gazdátlan kutyák alig egy négyzetméteres ketrecekben éltek, a törekvéseknek hála azonban létrejöhetett egy olyan gyepmesteri telep, ahol több mint 108 tíz négyzetméteres fedett kennelt alakítottak ki – ismertette, s a tervekről elmondta: a városvezetés ebben az évben az állatbarát önkormányzat cím elnyerését tűzte ki célul. Ennek érdekében májusra elkészülhet Nyíregyháza állatbarát térképe, szeretnének egy kutyatavat kialakítani a megyeszékhelyen.

Vármegyénkben elemi fontosságú, hogy az embereket a felelős állattartás felé tereljék, mivel sok a gazdátlan eb. Ovádi Péter szerint a kóbor állatok száma csak az ivartalanítási programmal csökkenthető, ez pedig közös érdek.
– Nagyon fontos, hogy összedolgozzanak a települések: lényeges az önkormányzatok, civil szervezetek és a hivatalok együttműködése – hangsúlyozta a kormánybiztos, aki szerint sok helyen végre elindultak az összefogások. Kiemelve az állatvédelmet, szólt a szigorú jogszabályokról, és hangsúlyozta: fel kell hívni a figyelmet az állatkínzásokra is, minden eszközzel fel kell lépni ezek ellen.

Ovádi Péter szerint már fiatal korban tanítani kell a felelős állattartást, a tavalyi állatvédelmi témahét eseményeibe 250 ezer gyermeket, 2500 pedagógust és csaknem kétezer oktatási intézményt vontak be.

Megismerhetik kedvencüket

Egyre több kutyus talál gazdára, de szem előtt kell tartani azt is, hogy az örökbefogadással nem áll meg a történet: az állatot képezni kell.
– Úgy gondoljuk, mára egész jó a gazdik hozzáállása, ennek oka lehet, hogy egyre több kutyaiskola érhető el, valamint az általános ebetikettet is egyre szélesebb körben tanítják – ezt már Mosolygó Sándor, a Good Boy Kutyaiskola trénere mondta lapunknak, s hozzátette: fontos lenne, hogy a gazdik először megértsék, miről szól igazából a kutyatartás.
A Kutyázz Nyíregyháza! program éppen ebben segít, ingyenes képzéseken ismerhetik meg a közös együttélés alapjait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában