Nyíregyháza

2024.04.02. 18:10

A gyermekek gyógyítása volt az életcélja

Dr. Endreffy Ildikó a 2020-ban bekövetkezett haláláig kutatta az autizmus tüneteit.

Szon.hu

A Nyíregyházi Jósa András Tagkórház orvosai, ápolói és betegei is tiszteletüket tették dr. Endreffy Ildikó emléktáblájának avatásán, amit az autizmus világnapja alkalmából adott át a Most Élsz Egyesület kedd délután az intézmény gyermekosztályán. A laborvezető orvosbiológus közel 40 éven keresztül segítette az autizmussal küzdők életét.

Alázatos és jószívű

– Dr. Endreffy Ildikó mélyen hívő keresztény és a munkája iránt elkötelezett ember volt – kezdte beszédét Seszták Oszkár, a vármegyei közgyűlés elnöke, s hozzátette: a szakember kiállt a spektrumzavarral küzdő gyermekek mellett, nagy szorgalommal és kitartással kutatta az autizmusra jellemző tüneteket.
– Azt gondolom, munkássága példaként szolgálhat minden egészségügyben dolgozónak – mondta az elnök.
Kovács László Attila, a Nyíregyházi Evangélikus Egyházközség I. körzetének igazgató parókus lelkésze szerény, alázatos, jószívű, szolgálatkész tudósnak ismerte meg Ildikót, aki az evangélikus egyház hiteles tagja volt.
– Egy olyan ember emléktábláját avatjuk, aki alpolgármesterként is nagyon sokat tett a nyíregyháziakért – ezt már Szenti Tibor önkormányzati képviselő mondta.

Maximalisták voltak

Az ünnepi  eseményen Endreffy Attila is mesélt nővéréről. – Ildikó és ikertestvére, Emőke is nagyon maximalisták voltak. Az életüket a hivatásuknak és mások segítésének szentelték, mindketten a tudományos kutatás területén dolgoztak – mondta, s elárulta: mindkét nővérének a gyermekek gyógyítása volt az egyik életcélja. Attila lapunknak elárulta: a hazája iránti szeretete miatt Ildikó még a magánéletéről is lemondott.

Korszakalkotó vizsgálatok

Farkas Árpád, a Most Élsz Egyesület elnöke 2010-ben találkozott először dr. Endreffy Ildikóval, amikor a szakember az autista kislányának segített. 

– Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy elhelyezhettük az emléktáblát példát mutatva a jövő generációi számára – hangsúlyozta.
Dr. Dicső Ferenc, a gyermekosztály korábbi osztályve­zető főorvosa sokáig dolgozott a doktornővel. Elmondta: az orvosbiológus olyan korszakalkotó vizsgálatokat végzett, amelyeket mások addig nem. Az emlékező  beszédek után dr. Varannainé dr. Soós Andrea, a gyermekosztály osztályvezető főorvosa és Farkas Árpád avatták fel az emléktáblát. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában