Nyíregyháza

2024.04.02. 14:13

A zöld átálláson múlik a jövőnk

Magyarország szeretné elérni, hogy éllovasa legyen a zöld energia raktározásának, felhasználásának.

Száraz Anita

Forrás: Fotó: Gazdag Mihály

A világban egyre erőteljesebb a zöld technológiai fordulat és fontos, hogy ebben a kérdésben egy nyelvet beszéljünk – jelentette ki kedd délelőtt Nyíregyházán dr. György László kormánybiztos, aki a Közös ügyünk a zöldenergia elnevezésű konzultációra hívta fel a figyelmet. – Büszkék lehetünk arra, hogy mi, magyarok a XXI. századi gazdasági átalakulásnak nem követői, hanem éllovasai vagyunk: hazánk 2030-ra a zöld energia tárolásában a negyedik legnagyobb kapacitással fog rendelkezni a világon Kína, az Amerikai Egyesült Államok és Németország után. Egy olyan piacról beszélünk, amely évente 30 százalékkal nő: a zöld gazdaság 2020-ban 1300 milliárd dollárt tett ki világszerte, s ez a piac 2050-re több mint 10 ezer milliárd dollárosra bővül, azaz harminc év alatt megnyolcszorozódik. Ezen a területen Magyarországnak is vannak kitörési lehetőségei, ami azért nagyon fontos, mert ez az ágazat közvetlenül családok százezreinek, közvetett módon pedig családok millióinak a munka- és tudásalapú megélhetését biztosítja. Ahhoz, hogy profitálhassunk ezekből a folyamatokból, számos tényezőre van szükség. Egyrészt beruházásokra, másrészt olyan oktatási intézményekre, mint amilyen például a Nyíregyházi Egyetem, ami együttműködik az e területen működő vállalkozásokkal, s olyan képzést nyújt a fiataloknak, amellyel az érintett cégeknél megállják a helyüket: ezzel lehetőséget biztosít az innovatív magyar vállalkozóknak arra, hogy nagy hozzáadott értékű munkahelyeket hozzanak létre. 

Nagyon fontos, hogy nem csak gazdasági értelemben, hanem környezeti értelemben is fenntartható jövőt hagyjunk az utódainkra, ez pedig csak a zöldgazdasággal lehetséges. A kormány 2020-ban hirdette meg a klíma- és természetvédelmi akciótervét, amelyben azt a célt tűzte ki, hogy Magyarországon 2030-ra az energia 90 százalékát zöld, szén-dioxid-semleges forrásból állítsuk elő, ezek nagy részét pedig már teljesítettük. Fontos, hogy az előállított zöld energiát el tudjuk juttatni az otthonokba és fel is tudjuk használni, a megmaradót pedig tárolni kell – ehhez a tárolókapacitás bővítésére van szükség. A családokat, a vállalkozásokat arra kell ösztönöznünk, hogy zöld energiát használjanak az otthonaikban, a cégükben. Most indult el a családok támogatását szolgáló napenergia program 75 milliárd forintos kerettel, a vállalkozások elektromos autóvásárlását támogató programra 30 milliárd forint áll rendelkezésre, és a zöld közlekedést is támogatjuk: a 25 ezer fő fölötti településeken csak zöld beszerzéshez ad a kormány támogatást. A negyedik terület pedig a körforgásos gazdaság területe: csak abban az esetben támogatjuk a zöldenergia hasznosítását, ha az teljesen környezetbarát és fenntartható. Ez azt jelenti, hogy minden, a zöldenergia használatával kapcsolatos tárolóberendezést, energetikai eszközt környezetbarát módon kell újrahasznosítani. Ez egy óriási lehetőség 

Magyarország számára, de azt is látnunk kell, hogy ezen a téren hatalmas a verseny. És éppen ez az, ami miatt a kormány zöld energetikai konzultációt indított. Április 15-ig online formában, a zoldenergia.kormany.hu oldalon lehet kitölteni. Arra kérek mindenkit, szánjon rá néhány percet, hogy egy nyelvet beszélhessünk. Szeretnénk tudni, az emberek támogatják-e, hogy Magyarország éllovasa legyen a zöldenergetikai fordulatnak, hogy az energiabiztonságunk és a fenntartható jövőnk érdekében zömében zöld energiát használjunk, hogy a zöldenergia tárolására alkalmas rendszereket gyártsunk, azaz hogy támogatják-e a közös jövőről vallott elképzelésünket – fogalmazott a kormánybiztos.

Élénk az érdeklődés

– Magyarország és az itt élők jövője azon is múlik, mennyire sikerül a zöld átállás – jelentette ki dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő, aki ezzel összefüggésben fontosnak nevezte a munkahelyek védelmét. – Hazánkban az autóiparban mintegy 150 ezren dolgoznak, ha a beszállítókat is hozzávesszük, összesen 600-700 ezer munkahelyről van szó, ezért sem mindegy, hogy az autóipar hogyan tud átállni az elektromobilitásra. Ugyancsak lényeges a megtermelt energia tárolása is, ehhez a kapacitásokat bővíteni kell. És az is fontos, hogy az önkormányzatok hogyan használják fel a megújuló energiákat az intézményeik fejlesztésekor. Azt tapasztalom, hogy nagy az érdeklődés a lakosság, a kis- és középvállalkozások és az önkormányzatok részéről is. Megnéztem az egyéni választókerületemben a TOP Plusz program energetikai beruházásait: nyolc települést találtam, ahol összesen 1 milliárd forint értékben használtak megújuló energiát az önkormányzatok az intézményeik felújításához – mondta a képviselő, aki arra kért mindenkit, töltse ki a konzultációt. – Ezen a területen óriási a verseny, s hatalmas potenciál van a növekedési programokban. Magyarország szeretné elérni, hogy éllovasa, alakítója legyen a zöld átállásnak, s ne maradjunk le ebben a versenyfutásban – tette hozzá.

Sok visszaigazolást kapnak

– Akkoriban még nem neveztük zöld átállásnak, de tíz évvel ezelőtt mi már elkezdtük – mondta a megyeszékhely polgármestere, dr. Kovács Ferenc. – Az első nagy önkormányzati programunk részeként az összes óvoda, bölcsőde, 11 általános és 11 középiskola, 7 orvosi intézmény és 12 szociális intézmény energetikai korszerűsítése megtörtént, és a környezettudatosságot azóta is minden területen szem előtt tartjuk. A gazdaság igényli a legtöbb energiát, ugyanis ott érvényesülhet a zöldenergia legnagyobb része. Az ipari parkban öt nagy cégnél indult el a közelmúltban beruházás, amelyek a környezetvédelmi szempontoknak a legmagasabb szinten megfelelnek, az egyikük, a svéd Quantum pedig hőszivattyúkat gyárt majd – ez is az új energiaprogram része. Vagy itt van a Lego, ami geotermikus energiát fog használni a jövőben – a fúrásokat már elkezdték. A közlekedésben is érvényesül ez a szemlélet: 41 gázüzemű buszunk van, az új telephelyet pedig úgy alakítottuk ki, hogy ha ideérnek az elektromos buszok, azokat is tudjuk majd fogadni. Hogy ez mennyire fontos, arra csak egy adatot mondanék: a szakértők kiszámolták, hogy a gázüzemű buszok beállításával 260 tonna szennyező anyaggal lett kevesebb a város levegőjében. Fontos része mindennek a zöld programunk is: 300 ezer négyzetméter zöldfelületi fejlesztést valósítottunk meg, több mint 130 ezer fát és 115 ezer cserjét ültettünk. Elkészítettünk egy klímavédelmi akciótervet, amit folyamatosan hajtunk végre, a megvalósításért pedig nagyon sok visszaigazolást, s rengeteg díjat is kaptunk. A fenntarthatóságot minden területen megpróbáljuk érvényesíteni és minden korosztálynak biztosítunk programokat, amelyek középpontjában a környezetvédelem és a hulladékgazdálkodás áll – fogalmazott a polgármester, aki szerint nagyon hasznos lenne, ha gazdaság és a lakosság mellett az önkormányzatok is igénybe vehetnének ehhez pályázati lehetőségeket, hiszen az intézményrendszerük miatt nagyon nagy energiafelhasználók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában