Nyíregyháza

2024.04.17. 14:00

Önkéntesen járőröznek nappal és éjjel is

A jósavárosi polgárőrök példamutató munkáját nem csak a lakótelepen, országosan is elismerik.

Szon.hu

Nappali szolgálat Jósaváros szívében, Turóczi Kinga és Mazák Sándor

Forrás: Fotó: Gazdag Mihály

Figyelünk és jelzünk – ez a mottója a Jósavárosi Polgárőr Egyesületnek, s közösséget építő tagjai ennek szellemében végzik több mint egy évtizede önként vállalt feladatukat. 
– Már 2011 előtt néhány, a lakótelep közbiztonságáért felelősséget érző lakos baráti csoportként járta a jósavárosi utcákat. Civil szervezetté 13 éve alakultunk Butola Sándor vezetésével, aki haláláig motorja, összetartó ereje volt a szervezetnek, melynek ma is 30 aktív tagja van. Szabad­idejükben párban teljesítenek szolgálatot – elevenítette fel lapunknak a kezdeteket Turóczi Kinga. Beszélgetésünk apropóját pedig az adta, hogy az Év Polgárőr Egyesülete elismerést nemrég vehette át az Országos Polgárőr Szövetség központi rendezvényén. Az egyik legaktívabb polgárőrségként érdemelték ki a díjat, ami számszerűsítve azt jelenti, hogy évente több mint 2000 órában teljesítenek szolgálatot a lakótelepen. 

– Alapvetően gyalogosan járjuk be a Csaló köz, Sóstói út, Ferenc körút és Pazonyi út határolta területet, van három szolgálati kerékpárunk – mutatott az irodában „parkoló” fehér járművekre –, azonban a legnagyobb segítség az autó, amivel járőrözve a teljes területet be tudjuk járni. Igaz, négy keréken is három órába kerül, amíg minden utcán végiggurulunk – mondta az elnök. 

Működésüket az országos, a vármegyei polgárőrszövetség és a nyíregyházi önkormányzat közbiztonsági kuratóriuma is támogatja. Ha lehetőség van, pályáznak, most éppen egy sportos gyermeknapot szerveznek, ahol fókuszban lesz a polgárőség munkájának a bemutatása is. 

Fontos a fiatalok toborzása 

– Nagy hangsúlyt helyezünk a toborzásra annak érdekében, hogy minél több fiatal csatlakozzon hozzánk. Öröm, hogy vannak ifjú polgárőreink, s szinte minden iskolával kötöttünk együttműködési megállapodást, így a középiskolások kötelező 50 órás szolgálata is teljesíthető a sorainkban. Jó érzés, amikor úgy döntenek, polgárőrként is köztünk maradnak – hangsúlyozta Turóczi Kinga, aki nem véletlenül került az egyesületbe. Rendészeti szakon végzett, rendőri pályára készült, de az élet másként alakította sorsát, ám úgy érzete, tudását, elhivatottságát miért ne kamatoztathatná az egyesületben, amelynek másfél éve az elnöke lett. 

– A családunk minden tagja polgárőr, a gyerekek ebben nőttek fel, a nagyobbik fiam ifjú polgárőrként szívesen vesz részt a munkában, a kicsi pedig már a civil életbe született bele, így tőle sem áll távol az önkéntesség – magyarázta Kinga, miért nem volt meglepő, hogy előbb tagja, majd vezetője lett az egyesületnek. Sőt nemrégiben arra kapott felkérést a polgárőrszövetség vármegyei vezetésétől, hogy Nyíregyháza 17 polgárőr-egyesületének munkáját koordinálja. 

– A magas óraszám alapján mondhatjuk, hogy bárhol és bármikor találkozhatnak velünk az itt élők, szinte az életük részévé váltunk. Sokszor kapunk megkereséseket, kéréseket, s természetesen a helyi rendezvényeken is ott vagyunk. Vannak olyan, Erdei tornapályán rendezett programok, ahová évek óta visszahívnak bennünket – utalt a jó kapcsolatra Turóczi Kinga, de ugyanilyen szoros az együttműködésük a rendőrséggel, a helyi körzeti megbízottal és egyéb segítő szervezetekkel is. Gondoskodó szervezet a polgárőrség, nem véletlen, hogy a Gondosóra-kiosztásba is bekapcsolódott, az idén pedig az illegális hulladéklerakók felszámolása lesz a polgárőrség célkeresztjében. A jósavárosi polgárőrök, mint minden évben, idén is csatlakoznak a TeSzedd! Önkéntesen a Tiszta Magyarországért elnevezésű akcióhoz. 

A jósavárosi polgárőrök évente több mint 2000 órában teljesítenek szolgálatot -Turóczi Kinga

Öröm és felelősség 

– Időnként érkezik kérés, hogy közlekedési baleseteknél a helyszínbiztosításban vegyünk részt. Ilyenkor szolgálatban lévő polgárőreink azonnal a helyszínre sietnek, és segédkeznek, ameddig szükség van rájuk. A visszajelzések alapján részünk van abban, hogy a jósavárosiak nagyobb biztonságban érzik magukat, és a több mint 30 ezer lakosú lakótelep is biztonságosabbá vált, kevesebb bűncselekmény történik. Természetesen minden esetet nem tudunk megelőzni, minden ajtó mellett nem állhat rendőr vagy polgárőr, de a jelenlétünknek van visszatartó ereje – érzékeltette, miért fontos a jósavárosi s valamennyi polgárőrség, melynek tagjai méltán érdemlik meg a köszönetet. 


Az elhivatottságukra példaként meséli azt az esetet, amikor a Sóstói-erdőben két iskolás gyerek eltűnt. Alig 10 perc alatt nyolc jósavárosi polgárőr csatlakozott a kereséshez, volt, aki civil ismerősöket is vitt magával. 
– A gyerekek szerencsésen előkerültek, az ilyen pillanatokért éri meg ezt csinálni. Az elismerés, melyet a csapat közösen érdemelt ki, persze nagyon jólesett, örültünk neki, szeretnénk majd közösen is megünnepli, ám felelősséggel is jár. Hatalmas motiváció a tagjainknak, nem lehet kevesebbet, kisebb lelkesedéssel dolgoznunk, mert számítanak ránk a lakosok, ez pedig kötelezettséget jelent – utalt a jövőre. Ezek után is megmaradnak a hatóságok szemeinek, és gyűlnek a tablók, fényképek a szolgálatokról, az összetartó közösség munkájáról és életéről. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában