Nagykálló

2024.05.21. 20:00

Hazánk új gazdasági motorja lehet a térség

Új gazdasági övezet épül a Debrecen–Nyíregyháza–Miskolc háromszögben.

Szon.hu

Ahogy arról korábban beszámoltunk, országjáró fóruma következő állomásaként Nagykállóba érkezett Lázár János építési és közlekedési miniszter kedden. A Kállay Rudolf Szakképző Iskolában tartott rendezvény házigazdája dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő volt.

Beszédében elmondta, jelenleg békétlenség uralkodik a világban, s közelebbről nézve Európában is. Gyarapodni azonban csak békés körülmények között lehet, s Nagykállóban is számos fejlesztés valósult valósult meg az elmúlt években: bölcsődék és utak épültek.

Nemcsak jelene, jövője is van

Lázár János a rendezvényen arról számolt be, ha valaki 20 évvel ezelőtt az ország keleti szegletébe látogatott, akkor azt látta, az emberek lemondtak a jövőről.

– Kilátástalanságot tapasztalt és azt, hogy az emberek elvesztették a reményt. Azonban ha most érkezik valaki ide, azt látja, a térségnek van jövője, amiben az itt élő emberek is hisznek. Óriási a különbség. Nem túlzás azt mondani, hogy Szabolcs-Szatmár-Beregben 20 év alatt megváltozott a világ, ahogy a vidék is. Valamikor ez volt hazánk egyik legelmaradottabb megyéje, azonban ha most megnézzük a gazdasági adatokat, a fejlesztések volumenét, az egy főre jutó GDP-t, vagy éppen a megteremtett munkahelyek számát, akkor azt látjuk, hogy ennek a vármegyének nem csupán jelene, hanem jövője is van – hívta fel a figyelmet az építési és közlekedési miniszter, aki arról is beszélt, mire van szükség ahhoz, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg tovább haladjon a siker útján.

– Eddig Magyarországon minden út Budapestre vezetett, mi viszont azon dolgozunk, hogy ezek az utak Debrecenbe és Nyíregyházára tartsanak. Az a dolgunk és kötelességünk, hogy lehetőséget teremtsünk az itt élőknek. Ehhez az infrastruktúra fejlesztésére, munkahelyek teremtésére van szükség. Úgy vélem, jó irányba haladunk, hiszen e térségben az elmúlt években számos óvoda, bölcsőde, út, ipari park épült, de még sokáig lehetne a beruházásokat sorolni. A fejlesztések és támogatások korábban soha nem látott mértékben érkeztek a vármegyébe. Az a tervünk, hogy egy új gazdasági zónát hozunk létre az országban, méghozzá a Debrecen–Nyíregyháza–Miskolc háromszögben. Ennek legalább olyan fejlettségi szintet kell elérnie, mint amit Győr képvisel. És hogy mi kell ehhez? Az érintett települések óriási volumenű fejlesztése, beleértve az autó-, védelmi és élelmiszeripart is. Szükség van modern közinfrastruktúrára is, ami szintén rengeteg feladatot hoz még a közeljövőben – tudatta Lázár János, majd e kiterjedt fejlesztési feladatrendszerbe is betekintést engedett.

Nyíregyháza az új München?

– Debrecent és Nyíregyházát gyorsvasúttal kell összekötni, a 4-es főút négysávosítása is elengedhetetlen a térség felzárkózásához, méghozzá az autópályától függetlenül. Az a cél, hogy e vidéket gazdagítsuk, és még több lehetőséget teremtsünk. Erre remek példa, hogy bár Németország fővárosa Berlin, rendkívül gazdag és dinamikusan fejlődő hely Hamburg és München is. Mi azt akarjuk, hogy Nyíregyháza és Debrecen helyzete e két német városhoz hasonlítson a gazdasági lehetőségek és a jövedelmi viszonyok tekintetében. Az embereknek is el kell hinniük, hogy ez nem egy lehetetlen vállalkozás. A térséget hamarosan Szatmárnémetivel is összekapcsoljuk, ugyanis épül az M49-es. A román szakasz építésére nem kell sokat várni, és remélhetőleg néhány éven belül a schengeni határok sem jelentenek majd akadályt. Van terv és feladat bőségesen, és bár ezek szerteágazóak, az a közös bennük, hogy mindegyik a lehetőségteremtésről szól – emelte ki Lázár János.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában