Nyírgyulaj-Máriapócs

2024.05.15. 17:50

Az útszakasz biztonságosabbá teszi a közlekedést

A fejlesztésnek köszönhetően ma már nem kell 10 kilométert kerülniük a két településen élőknek.

Csatári Jázmin Abigél

A közeledő vihar ellenére meleg, napsütéses idő tisztelte meg a szerda délutáni útátadó ünnepséget Nyírgyulaj és Máriapócs határában. Az új összekötő utat Becsei György, Nyírgyulaj polgármestere, Papp Bertalan, Máriapócs polgármestere, dr. Simon Miklós, országgyűlési képviselő és Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára adta át. Az államtitkártól megtudtuk: a kormány 2010 óta 4200 milliárd forintot költött útfejlesztési beruházásokra.

Kiszélesítették a sávokat

Becsei György polgármester elmondta: a 24 éve épített összekötő útszakasz ötletét az akkori településvezető, Molnár Antal és az önkormányzat vetette fel. 

– Úgy gondolom, az akkori képviselő- testület nagyon jól megalapozott és hosszú távú döntést hozott – hangsúlyozta, s hozzátette: az útnak köszönhetően ma már nem kell 10 kilométert kerülniük a két településen élőknek, s a máriapócsi rendőrség is hamar átjuthat máshová. Megtudtuk: a 3,5 kilométer hosszúságú úttestet 5,5 méter szélességűre bővítették. A polgármester szerint ez a felújítás olyan fejlesztési programok közé tartozik, amelyek meghatározzák majd a környék jövőjét és építik majd a szomszédos települések közötti kapcsolatot is. Papp Bertalan, Máriapócs polgármestere szerint az új út nagy segítséget nyújt a kerékpárosoknak és az ipari park dolgozóinak is.

Kerékpárút is épül majd

Dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő elmondta: a környék több tíz milliárd forintot kapott az elmúlt időszakokban, ennek keretein belül valósult meg a felújítás. – Az utóbbi hat évben több mint 100 kilométernyi útszakasz újulhatott meg a választókerületben, ebből majdnem 70 kilométer közút, s további útszakaszok állnak felújítás alatt – ismertette, s hozzátette: jelenleg Máriapócs és Pócspetri között zajlanak munkálatok. 

– A rendszerváltás óta nem volt olyan fejlődés a vármegyében, mint amelyet mostanában a kormánynak köszönhettünk. Átalakultak orvosi rendelők, polgármesteri hivatalok, iskolák és óvodák, továbbá kerékpárutak is épültek – sorolta a képviselő, s azt is elárulta: kerékpárút kialakítása is várható az új összekötő szakaszon.
Ágh Péter államtitkártól megtudtuk: a kormány útfejlesztési beruházásainak egyik legnagyobb tétele a kétszer két sávos utak létesítése a különböző térségekben. Nagyon sok vármegyeszékhelyet, megyei jogú várost sikerült ebbe bevonni.

– Továbbra is azon leszünk, hogy a gyorsforgalmi úthálózat harminc percen belül bárhonnan elérhető legyen. Ezen túl nagyon fontos, hogy a kisebb jellegű útfelújítások is megvalósulhassanak. A Magyar Falu Program keretein belül idén is számos ilyen beruházást indítottunk el, és a jövőben is hasonlókat szeretnénk megvalósítani – hangsúlyozta még az államtitkár.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában