Nyírlugos

2024.05.23. 15:04

Bölcsőde segíti a családokat Nyírlugoson

A Micimackó Bölcsőde 419 millió forintból épült meg.

Szon.hu

Újabb bölcsődével gazdagodott a vármegyénk.

Fotó: Dodó Ferenc

Újabb bölcsődével gazdagodott a vármegyénk, ezúttal a nyírlugosi Micimackó Bölcsődét adták át ünnepélyes keretek között csütörtökön, amelyet már birtokba is vehettek a gyerekek. Az ünnepségen az is elhangzott, a település az elmúlt években rendkívül sikeresen szerepelt a pályázatokon. Hozzávetőleg 2 milliárd forint támogatás érkezett a városba különféle forrásokból. A rendezvényen jelen volt Hovánszki György, Nyírlugos polgármestere, dr. Latorcai Csaba parlamenti államtitkár, Román István főispán, dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő, Szocska Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke és Baracsi Endre, a vármegyei közgyűlés alelnöke.

Óriási a fejlődés

– A város pályázati forrásokból fejlesztette a a csapadékvíz-elvezető rendszerét, korszerűbb művelődési házat kapott, most pedig egy bölcsődével gazdagodik a település – mondta el a jelenlévőknek dr. Simon Miklós. Az országgyűlési képviselő kiemelte, a város iskolája energetikai korszerűsítésen esett át, és az ivóvíz minőségét is jelentősen javították.

– Rendkívül hosszú és eredményes út áll tehát Nyírlugos mögött, ám a munka nem áll meg, hiszen még az idén elkészülhet 4905-ös út, ami már több mint 50 éves, így bőven rászorult a felújításra – tette hozzá az országgyűlési képviselő.

– Az évtizedek alatt olyan fejlesztéseken esett át a város, amik az itt élők életét kényelmesebbé, a települést otthonosabbá tették – ezt már Román István mondta el a jelenlévőknek. A főispán arra is rámutatott, a kormányhivatal az idén 901 bölcsődei férőhelyet engedélyezett a vármegyében. Ez 48 új vagy egy beruházás keretében kibővített intézményt érint. És hogy miért kiemelten fontos, hogy minél több településen működjön bölcsőde, arról dr. Latorcai Csaba beszélt az ünnepség résztvevőinek.

Visszatérhetnek a munka világába

– Nyírlugoson 419 millió forintból épült meg az új bölcsőde, ami város jelene és jövője szempontjából kiemelten fontos. Azt mutatja, a település élni akar, hiszen ahol építenek, újat hoznak létre a gyerekek és a közösség érdekében, ott joggal bízhatnak a boldogabb jövőben. Az intézmény a gyermekek szellemi, testi jólétét és jól létét szolgálja. A projekt célja az volt, hogy javítsunk az itt élők foglalkoztatási helyzetén, segítsük a kisgyermekes szülőket, hogy mihamarabb visszatérhessenek a munka világába. Mindez óriási támogatás a családoknak – hangsúlyozta az államtitkár. Dr. Latorcai Csaba szerint a családbarát bölcsődének köszönhetően sokat javul majd a helyi és környékbeli családok helyzete, és abban is bízik, hogy egy ilyen magas színvonalú szolgáltatással a gyermekvállalás is ösztönözhető a környező településeken.

A Nyírlugosi Görögkatolikus Micimackó Bölcsőde megjelenésével, felszereltségével és műszaki tartalmával is megfelel a legmodernebb követelményeknek. Fenntartója a Nyíregyházi Egyházmegye, melynek megyéspüspöke, Szocska Ábel az átadóünnepségen a Nyírlugos díszpolgára címet is átvehette.
Köszöntőjében elmondta, a település fejlődése és a sikeres oktatás-nevelés annak is köszönhető, hogy rendkívül szoros az együttműködés az egyházmegye és az önkormányzat között.

– A beszédemre készülve megkérdeztem a mesterséges intelligenciát, szerinte mik a legfontosabb pontok a hatékony együttműködéshez. Meglepetésemre rendkívül részletesen foglalta össze a pontokat, és csupa olyat találtam a felsorolásban, ami az egyházmegye és a nyírlugosi önkormányzat kapcsolatában tetten érhető. Ez azonban nem a mesterséges intelligenciának, hanem egy bibliai tanításnak köszönhető. Egy olyan idézetnek, ami az érintettek életében jelen van: „Azt tedd másokkal, amit szeretnél, hogy veled is megtegyenek!” Úgy vélem, ez a gyümölcsöző munka záloga – tette hozzá a megyéspüspök.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában