Nyíregyháza

2024.05.24. 18:39

Díjakat és elismeréseket adtak át a vármegye napján (fotók)

Hagyományainkban gyökerezik a jövőnk.

Csáki Alexandra

Díjakat és elismeréseket adtak át a vármegye napján

Fotó: Csutkai Csaba

– A tavalyi ünnepség után, aminek Szabolcs község adott otthont, másodszor köszönthetem vendégeinket Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye napján. Azt gondolom, mostanra sikerült megszokniuk az itt élőknek is ezt az ősi elnevezést, már nem mosolyognak össze a hátunk mögött, hogy hol van a vár...  – fogalmazott Seszták Oszkár a pénteki rendezvényen. A vármegyei közgyűlés elnöke külön köszöntötte az idei díjazottakat, s hozzátette: fontos, hogy méltó helyen és módon ismerjék el a munkájukat.

Díjakat és elismeréseket adtak át a vármegye napján
Fotó: Csutkai Csaba

– A vármegye napján az itt élő embereket s az itt létrehozott értékeket is ünnepeljük. Érdemes emlékeznünk a múltunkra, értékelnünk a jelent és előretekinteni – hangsúlyozta az ünnepségen dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

– Ha a jelent nézzük, Szabolcs-Szatmár-Bereg és székhelye egyaránt aranykorát élte az elmúlt tíz évben. S a jövőre fókuszálva számomra az a legfontosabb, hogy tovább erősödjön a vármegye megtartóereje, mérséklődjön a fiatalok elvándorlása. Ehhez élhető települések, munkahelyek és lakhatási lehetőségek kellenek. Nyíregyházán ezt a célt tűztük ki öt évvel ezelőtt, és mostanra nagy előrelépést értünk el mind a munkaerőpiacon, mind a felsőoktatás, a szakképzés területén. Ez az ünnepség a közösségi erőnkről, az együttműködésről, az összefogásról is szól.

Segítik a közös célok elérését

– Örömteli, hogy az elmúlt időszakban komoly előrelépések történhettek többek között a közlekedés, a vállalkozások fejlesztésében, a foglalkoztatásban és a felnőttképzésben. Jelentős kormányzati források segítették a közbiztonság erősítését, a bölcsődék, óvodák, iskolák felújítását, és óriási eredmény, hogy Nyíregyháza fejlődése nemzetgazdasági szempontból felfelé ível. Fontos feladatunk, hogy Nyíregyháza és a vármegye továbbra is töretlenül haladjon előre ezen az úton. A legfontosabb, hogy aki itt képzeli el a jövőjét, az találjon megfelelő munkahelyet magának. Az elmúlt időszakban több nagybefektető érkezett ide, ami erősíti a térség megtartóerejét. Szükség van a kiváló munkaerőre, amihez elengedhetetlen a kiváló szakképzés – úgy gondolom, ebben is az élen járunk – fogalmazott dr. Szabó Tünde országgyűlési képviselő. A kormánybiztos rámutatott: a vármegyét építő emberekből szerencsére napjainkban sincs hiány, értékteremtésükkel, kivételes adottságaikkal folyamatosan segítik megvalósítani közös céljainkat.

– Az elmúlt években próbára tett minket az élet világjárvánnyal, háborúval, menekültválsággal, gazdasági problémákkal. Nagy teher hárult ránk, ezeket a helyzeteket a vármegyét erősítve kezeljük – mondta Román István főispán.

– Szabolcs-Szatmár-Beregben egyfajta lelki változás jelei is mutatkoznak. Jól emlékszem, hogy 15–20 évvel ezelőtt, amikor valamilyen magas rangú vendéget köszönthettünk, általában panaszkodtunk, és pénzt kértünk. Megjegyzem, van még az az összeg, amit el tudunk hasznos célokra költeni a vármegyében – fordult Oláh Gábor területfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár felé –, de ma már sok mindennel büszkélkedhetünk a vendégeink előtt.

– Természetesen teendőnk is akad még bőven, az évtizedekkel ezelőtt kitűzött nagy célok megvalósításán a jövőben is dolgoznunk kell. Sokat tettünk azért, hogy a kelet kapujává, Magyarország éléskamrájává válhassunk, de mindent meg fogunk tenni azért, hogy még magasabbra emelkedjen Szabolcs-Szatmár-Bereg.

Fenntarthatóan fejlődő régió

– Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye hagyományaiban gyökerezve öleli fel a jövőt. A régió vonzza a befektetéseket, és elősegíti a vállalkozói kedvet, új növekedési és fejlődési lehetőséget teremtve az infrastruktúra fejlesztésére. A vállalkozások támogatására és a lakosság életminőségének javítására irányuló önkormányzati kezdeményezések egy virágzó jövőt nyitnak meg. E célok elérésére jött létre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, szűkebb feladatom, ami a régió fenntartható fejlődését elősegítő projektek anyagi támogatását hivatott biztosítani – vette át a szót Oláh Gábor helyettes államtitkár.

– A TOP keretében az elmúlt tíz évben közel 175 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg a vármegye 650 helyszínén. Nem volt könnyű dolgunk, az elmúlt évek jócskán próbára tették a kitartásunkat, azonban egymás kölcsönös segítésével elérhetővé váltak a közösen kitűzött célok. Hatékony együttműködés nélkül nem épülhettek volna a térségben bölcsődék, óvodák, aszfaltozott utak, ipari parkok, hogy csak néhány példát említsek. Igazán szerencsésnek mondhatjuk magukat, hogy az évek során mindig támaszkodhattunk a szakértelmükre, tiszteletben tartva és egymáshoz közelítve a különböző nézőpontokat. Ezt a célt tűztük ki a TOP Plusz megvalósítása során is, ahol lehetőség nyílik arra, hogy energiánkat, tudásunkat és erőforrásainkat olyan kezdeményezések felé irányítsuk, amelyek közösségünk jövőjét alakítják.

Vármegyei díjazottak:

Pro Comitatu kitüntető díj
Bodnár Gáspár vízügyi igazgató
Marik Sándor újságíró

Kozma Pál kitüntető díj
Dr. Ináncsy Miklós vezérigazgató

Gaál Lajos kitüntető díj
Seres Dénes parlamenti képviselő részére

Lónyay Menyhért kitüntető díj
Papp Krisztián Sándor kereskedelmi igazgató, református lelkész

Westsik Vilmos kitüntető díj
Szabó Miklós építőgépész mérnök, közgazdász

Kölcsey Ferenc kitüntető díj
Dr. Kiss Kálmán Ervin főiskolai tanár

Kállay András kitüntető díj
Dr. Vonza Andrásné járási hivatalvezető

Korányi Frigyes kitüntető díj
Dr. Valikovics Ferenc belgyógyász főorvos

Kiss Áron kitüntető díj
Szalainé Biró Katalin iskolaigazgató

Újlaky István kitüntető díj
Száva Erika iskolaigazgató

Kovács József kitüntető díj
Ifj. Fekete György fogathajtó-világbajnok

Szentpétery Zsigmond kitüntető díj
Mandala Dalszínház

Ratkó-díj
Finta Éva főiskolai tanársegéd

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában