Megemlékezés

2024.05.30. 11:39

Emléktábla a Barzó-tégláknál

Az emlékmű megújult, a környezete megszépült, így most már bárki méltón leróhatja ott tiszteletét.

Szon.hu

Forrás: Fotók: dr. Kovács Ferenc polgármester közösségi oldala

Nyíregyházán a régi házak elbontásakor nagyon sok olyan téglát láthatunk, amelyen a BM monogram olvasható. Ez a két betű Barzó Mihály építőmesterre utal, aki téglagyárat is üzemeltetett, s az onnan kikerült téglák nagy részéből épültek fel Nyíregyháza épületei a XX. század elején.

A Gyermekekért, a Fiatalokér és a családokért Közhasznú Egyesület szervezésében Barzó Mihályra emlékezve emléktáblát avattak május 30-án a városban a Barzó-emlékműnél, a két ,,óriási téglánál”.

A műsorban felléptek a Kerekerdő Óvoda néptáncosai, a garabonciás Művészeti iskola eötvösö citerásai, az Eötvös-iskola diájia és a Szabolcs Néptáncegyüttes tagjai.

Az ünnepségen részt vett dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere is, aki a közösségi oldalára a következő bejegyzést tette:

,,A téglagyárról a legtöbb nyíregyházinak Barzó Mihály neve jut eszébe. Nem véletlenül, hiszen sok köz- és magánépületbe építették be a „BM” monogrammal ellátott téglát. A Jósavárosban található emlékmű megújult, környezete megszépült, így most már bárki méltón leróhatja ott tiszteletét.”

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában