Roller

2024.05.21. 07:00

Nem suhanhatnak csak úgy a rollerek

Sajnos a statisztikák azt mutatják, számos baleset elszenvedői és okozói az elektromos rollerek és a hasonló technikai eszközök vezetői, a korábban bejelentett és kiszivárgott szabálymódosítások azonban még mindig nem léptek életbe. Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a tervezett KRESZ-módosítás keretében végre jól meghatározott kategóriákba sorolták volna az elektromos rollereket.

Miklós István

Nem minden elektromos rollert érint a változás

A kisebb teljesítményű, 25 kilométeres óránkénti sebességnél nem gyorsabb eszközök kerékpárnak, míg a nagyobb és erősebb, ennél nagyobb sebességre is képes rollerek segédmotornak minősülnének. Most egy újabb tervezetről adott hírt a Magyar Biztosítók Szövetsége, mely értelmében kötelező felelősségbiztosítást kellene kötni ezen eszközök némelyikére.

De hogy miért van erre szükség, arról Hagymási Sándor gépjármű-szakoktató mesélt lapunknak.

Lassan megszokják a rollereket

– Már több éve a közlekedés részét képezik az elektromos rollerek, és úgy vélem, ez idő alatt a lakosság – a gyalogosoktól a gépjárművezetőkig – lassan hozzászokott ezek jelenlétéhez. Az, hogy ki mit gondol ezekről az eszközökről, az már más kérdés, de sajnos azt is látni kell, hogy sok balesetben érintettek. Ezeken talán segíthetne, ha a már több éve megígért besorolás megtörténne, s az e-eszközöket betagolnák különféle kategóriákba. Egy rollernek is kellene jeleznie például az irányváltást, de a legtöbb ilyen gépen nincs irányjelző, ha pedig a kerékpárosokhoz hasonlóan akarnának jelezni, az nagyon balesetveszélyes lenne. A rollernek ugyanis kicsi a kereke, keskeny a kormánya, s ha az illető azt elengedi, hogy az irányváltást a többi közlekedő tudtára adja, a göröngyös úton könnyen felborulhat. Mi következik ebből? Elmarad a jelzés, ami szintén kellemetlen és balesetveszélyes – tudtuk meg a gépjármű-szakoktatótól, aki szerint komoly változásokat hoz majd, ha a most kiszivárgott tervezeteket valóban bevezetik.

– Egy rollerrel is lehet több százezer forintos kárt okozni egy autóban, éppen ezért nem mindegy, hogy az érintett közlekedési eszköz rendelkezik-e biztosítással, vagy sem. Ugyanakkor arra is fel kell készülniük a közlekedőknek, ha a szabályozások miatt az erősebb e-rollereknek a városokon belül a közúton kell közlekedniük, hasonlóan egy mopedhez. Amennyiben segédmotoros besorolást kapnak egyes rollerek, kötelező lesz a vezetőnek a sisak viselése is. Nem tudjuk, milyen lesz a pontos szabály, ám az biztos, hogy az autósok sokkal nehezebben észlelnek majd az úton egy csendes elektromos rollert, mint egy mopedet. A láthatóságuk is fontos kérdés, mivel egy viszonylag kis közlekedési eszközről beszélünk, és abban biztos vagyok, hogy nem mindegyik rolleres tesz majd eleget a kötelező jobbra tartásnak – tekintett a jövőbe Hagymási Sándor, majd rávilágított: örvendetes lenne, ha valóban kötelezővé tennék a felelősségbiztosítást a most még be nem kategorizált közlekedési eszközökre is.

Melyik rollerre kell kötelező?

Azt fontos kiemelni, hogy a hivatalos szabályozás még nem jelent meg, ám a kiszivárgott tervezetből úgy tudni, nem minden elektromos rollerre kell majd kötelező biztosítást kötni.

A rollereken túl viszont az egyéb elektromos meghajtású közlekedési eszközök is érintettek lehetnek, legyenek azok segwayek vagy éppen egykerekű elektromos járművek. Az Insura biztosítási portál cikke alapján a tervezet a jármű saját tömegét és tervezési sebességét veszi figyelembe. Ennek értelmében kötelező felelősségbiztosítást kell majd kötni a 25 km/h-nál gyorsabb elektromos járművekre, illetve azokra is, melyek saját tömege meghaladja a 25 kilogrammot, és legalább 14 km/h-ás sebességre képesek. A biztosítóknak június 8-áig kell közzétenniük az elektromos mobilitási eszközökre vonatkozó tarifáikat, és a tervek szerint július 16-án lép életbe a most bejelentett intézkedés. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában